Inne i vindkraftverket väntar ett arbetslag på att fästa 150 muttrar på avsedd plats. Personalen som gör jobbet tillbringar hela sina arbetsdagar 115 meter upp
Foto: Thomaz Andersson

Snurrigare än vanligt uppe på Saxberget

GRÄNGESBERG. Tre energigivande landmärken håller som bäst på att höja sig över Saxberget. Prislappen för trion beräknas bli 150 miljoner kronor. Tillsammans med sina 17 grannar beräknas de

Sedan 2008 har 17 vindkraftverk snurrat på Saxberget-Fjällberget. De fem som står på Fjällberget är 80 meter höga. Tornen på Saxberget mäter 105 meter och avståndet mellan de tre vingarnas yttre spetsar är 90 meter.
Nykomlingarna är numret större. De tre tornen ska bli 115 meter höga och dess vingar är 67 meter, avståndet mellan vingspetsarna det dubbla.

Det internationella inslagen på Saxberget har sedan i höstas varit ovanligt många. Norrmän anlitades för att bygga de vägar och andra markarbeten som krävdes. Finländare skötte transporterna av vindkraftverk byggda i Danmark. Bilarna på personalens parkering bär ytterligare en handfull bokstavskombinationer som vittnar om långa arbetsresor.
– Vi är inte så många som kan sådant här, ungefär samma gäng åker runt på de platser där vindkraftverk byggs. Det blir långa perioder hemifrån, säger Guido Richter, platschef med hemadress i Tyskland.

För honom och många av hans arbetskamrater är Saxberget en exotisk plats.
– Någon har sett en björnhona med ungar här, själv har jag bara sett spår efter dem, säger Guido Richter, som just svalt sitt livs första hjortron plockat på en myr strax intill.
Ett av de tre vindkraftverken är till sitt yttre färdigställt. Nummer två är i färd med att få vingar. En 150 meter hög platsbyggd kran är i färd med att lyfta upp den 67 meter höga och 26 ton tunga vingen på avsedd plats. I tornets inre väntar tre personer på att dra fast de 150 muttrar, 120 riktigt stora och 30 gigantiska, som ska fästa vingen vid det nav som finns på tornets topp.

Personalen som gör jobbet tillbringar hela sina arbetsdagar 115 meter upp. En hiss i tornets inre tar dem dit, om den inte skulle fungera så väntar en 448 steg lång klättring via stege.
Några hundra meter bort håller vindkraftverk nummer tre på att ta form. Arbetet med tornet har hunnit ungefär halvvägs. Under hösten ska trion tas i bruk.
Stena Renewable Energy AB äger och driver vindparken.

Publicerad i Annonsbladet (Ludvika/Smedjebacken) vecka 31 2019.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS