“Jag har alltid tyckt om att gå till jobbet men nu ska det bli skönt att vara ledig”, säger Cay Andersson som snart stänger dörren för gott till sin herrfrisering.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Snart gör Cay sista klippet efter 53 år som herrfrisör “Många kunder har sagt att jag inte får sluta”

AVESTA Cay Andersson har varit frisöryrket trogen sedan 1969 men snart stänger han dörren för gott till sin salong på Dalavägen 15 i Avesta.

Cay Andersson kan se tillbaka på ett långt yrkesliv med saxen i hand. Men nu tar han ledigt på obestäm tid och stänger dörren till herrfriseringen.
– Jag har klippt i 53 år och jag varit i den här lokalen i 48 år. Den sista juni slår jag igen och salongen är till salu om någon är intresserad av att ta över verksamheten, säger han.
Vi träffas i den ljusa salongen som varit Cay Anderssons arbetsplats i snart 50 år, men nu har han bestämt sig för livslång ledighet. Cay är 70 år så pensionsåldern är nådd och tanken på att upphöra med verksamheten har funnits med ett tag.
– Jag har länge funderat på att sluta och även om jag trivs med jobbet finns det annat jag vill göra. Hustrun har varit hemma i fem år och vi vill gärna åka ut med husbilen, sen har vi tre döttrar och fem barnbarn som vi vill hinna med att träffa också.
Med tanke på Cays långa yrkesliv har han följt hårmodet som ändrats en del genom åren.
– När jag började som frisör 1969 var långt hår på modet. Idag tar man skäggtrimmern och fixar frisyren på egen hand.
Cay berättar att när han gick sin utbildning var det sista kursen som delades upp på herr- respektive damfrisör.
– Jag gick som lärling i fyra år på en salong här i Avesta och tänkte att jag skulle ge yrket fyra-fem år. Nu blev det lite mer men jag hann jobba en period på järnverket också.
Cay har haft många trogna kunder och en del har han klippt i över 40 år.
– Jag har klippt generationer men jag har inte så många yngre kunder. Det var skillnad förr då pappan tog med sig sonen till herrfrisören och dottern fick följa med mamma till hårfrisörskan.

Vad har varit roligast?
– Att få fria händer när det kommer en skäggig och långhårig man. Det är roligt att se förändringen och kunden har också varit nöjd, säger Cay och ler.
Även om Cay är ensam i sin frisörroll så är jobbet socialt. Många kunder pratar om allt och Cay får ta del av en och annan hemlighet.
– Jag har fått höra en hel del genom åren men allt som sägs stannar inom de här väggarna.
Att få följa kunder under så många år innebär både glädje och sorg. Caj berättar att han har haft cancerdrabbade kunder som kommit in och tackat för åren som gått.
– De har vetat att det inte haft så lång tid kvar och sådana gånger har det känts tungt.
Nu är snart yrkeslivet ett avslutat kapitel och Cay Andersson får tid över att ägna sig åt annat, som att resa iväg med husbilen
– Tidigare hade vi husvagn men nu är det husbil och det blir resor både norr och söderöver. Vi har också rest till Italien och Spanien med husbil och tidigare med husvagn.

På frågan om han kommer att sakna sitt jobb blir svaret:
– Det är klart att kunderna blir saknade, jag har ju lärt känna många genom åren. Däremot kommer jag inte att ha några problem med att vara ledig. Under pandemin fick jag slå igen och hade stängt i över ett år, så då fick jag testa på att vara lite ledig. De sista två-tre åren har jag också haft stängt på fredagar, säger Cay Andersson och tillägger:
– Många har sagt att jag inte får sluta men jag har bestämt mig och den 30 juni slår jag igen.

Facebook

ANNONS

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!