ANNONS

“Upp till 7 av 10 kan överleva när hjärtstartare används inom 3–5 minuter efter hjärtstopp. På glesbygden i Dalarna har vi långa avstånd vilket gör att sjukvården många gånger kan ha svårt att hinna fram i tid. En tjänst som SMS-livräddare kan då vara livsavgörande”, säger Birgitta Sacrédeus.
Foto: Mathias Bengtsson, politisk sekreterare för Kristdemokraterna

SMS-tjänst hoppas kunna rädda flera liv i Dalarna

DALARNA. För att kunna rädda fler liv vid hjärtstopp meddelar den politiska majoriteten i Region Dalarna att man nu är på gång att ansluta sig till tjänsten SMS-livräddare.

– Tidiga insatser vid hjärtstopp utanför sjukhus räddar liv. Den här tjänsten kan ge Dalfolket upp till fördubblad chans att överleva om HLR (hjärt-lungräddning) påbörjas tidigt, säger Birgitta Sacrédeus (KD), regionråd.
Systemet SMS-livräddare länkas samman av en smartphone-app som ansluts till larmcentralen. När 112 får samtal om en person som drabbats av misstänkt hjärtstopp går ett larm ut till frivilliga livräddare som befinner sig i närheten.
Livräddaren bekräftar larmet i appen och får en karta till den drabbade personen och till närmaste hjärtstartare. De frivilliga tar sig till platsen och påbörjar livräddande insatser tills ambulans eller räddningstjänst anländer.
– I internationella medicinska riktlinjer betonas samhällets ansvar att involvera medborgarna i tidig HLR och hjärtstartare, innan sjukvården tar vid. Förutom att rädda liv så stärker det även samhällsgemenskapen att man ställer upp för varandra och får förutsättningar att frivilligt hjälpa sina medmänniskor, säger Sacrédeus.

Efter initiativ från Kristdemokraterna har den politiska majoriteten i Region Dalarna nu initierat en utredning som ska titta närmare på tjänsten. Beslut i frågan beräknas komma redan i höst, skriver Kristdemokraterna i ett pressmeddelande.
– Kristdemokraterna har drivit ett införande av SMS-livräddare i Dalarna under många års tid. Det här är definitivt en förhandlingsframgång för vårt parti. Ibland tar politiken tid, men nu kan vi äntligen infria vårt vallöfte, säger Birgitta Sacrédeus (KD).

Region Stockholm är en av sju regioner som är anslutna till systemet SMS-livräddare i Sverige. Under år 2019 gick 1 230 larm ut till frivilliga livräddare i Stockholm. I cirka 47 procent av fallen kom frivilliga till platsen för hjärtstoppet före ambulans.
– Upp till sju av tio kan överleva när hjärtstartare används inom tre till fem minuter efter hjärtstopp. På glesbygden i Dalarna har vi långa avstånd vilket gör att sjukvården många gånger kan ha svårt att hinna fram i tid. En tjänst som SMS-livräddare kan då vara livsavgörande, säger Birgitta Sacrédeus.

Facebook

ANNONS

ANNONS