Smittsäkert i skidspåren vid Bergebo Ski Weekend

Skidtävlingen Bergebo Ski Weekend kördes med restriktioner som ger skidåkarna chansen att utöva sin sport. Rejält med minusgrader avskräckte inte de tävlande.

Saga Bjurell och Thilde Östholm, båda från Borlänge och tävlandes för Domnarvets GOIF, stod spänt och tittade på konkurrenterna, tillsammans med föräldrarna innan start.
Det var premiär med stort P för de här framtidslöftena. Även om de åkte en tävling förra säsongen, så var det nu det var på riktigt och både tjejerna och ”teamet” var nog lite pirriga, medgav de.
Det hade de inte behövt vara för både Saga och Thilde gjorde en bra tävling. Saga knep 15:e plats och Thilde kom på 18:e plats i klassen D11.

Alla tävlande var mycket taggade, för den här säsongen är ingen annan lik, inte den förra heller.
Helgens tävling är bevis på att det går att anordna trots pågående pandemi. Vilket arrangören Domnarvets GoIF visade genom att coronaanpassa helgens längdskidtävling.
– Vi följer skidförbundets utarbetade riktlinjer som bygger på Folkhälsomyndighetens rekommendationer, berättar tävlingsledare Magnus Skärhem.

Åkarna rekommenderades att komma tidigast en timme före start och lämna så snart de gått i mål.
Start- och målfållan var separerade och åkarna lotsades genom proceduren innan, under och efter tävlingen.
Före följdes ett enkelt flöde med självservering från ett uppdukat bord med chip och nummerlappar, och sedan vidare mot startfållan.
Tävlingarna gick i fristil och skate, och detta för att minimera behovet av vallatest och hjälp.
Den individuella starten förlängdes från 30 sekunder till en minut för att glesa ut mellan åkarna. Arenaområdet var tydligt indelat i zoner där ledare och funktionärer med flera fick vara.
När åkarna kom mot målfällan skedde proceduren omvänt och de tog själva sitt pris vid målgång, ingen prisutdelning skedde, och tog av sig sitt chip och sin nummerlapp.
Chipen desinficerades och nummerlapparna tvättades senare.

Startlistor och resultatlistor fanns endast på nätet för att undvika folksamlingar kring resultattavlor.
Klubbstugan Bergebo motionscentral var inte öppen för annat än toalettbesök.
Till lördagens ungdomstävlingar var hela 182 ungdomar i åldern 11-16 år anmälda. Till söndagens nationella elittävling var det ett 60-tal anmälda.

De stora hemmastjärnorna Oskar Svensson från Falun och Maja Dahlqvist från Borlänge passade nog på att vila efter Tour de Ski.
– Det är kul att visa att det händer positiva händelser också mitt i pandemin, som den här skidtävlingen, så barn kan fortsätta med sina fysiska aktiviteter och även tävlingar, avslutar Magnus Skärhem.
Lördagens ungdomstävling gällde distriktet och således bara dalaungdomar. Söndagens tävlingar var av nationell karaktär.

Annica Berger lämnar ut nummerlappar vid Bergebo Ski Weekend till Gunilla Gräfnings. “Det går bra, många är positiva”, säger Annicas kollega vid utlämningen Stina Nordahl. Foto: Veronica Rigtorp
Erik Johansson, Domnarvets GoIF, placerade sig på en 19:e plats i klassen H21, en placering han delade med Falun Borlänge SK:s Jonathan Nahlén. Foto: Veronica Rigtorp
Tävlingsledaren Magnus Skärhem och Jan Palander från arrangärsklubben av Bergebo Ski Weekend. Foto: Veronica Rigtorp
Jonathan Nahlén tävlandes för Falun Borlänge SK, tog en 19:e plats som han delade med Domnarvets GoIF:s Erik Johansson i klassen H21. Foto: Veronica Rigtorp
Max Andersson, Falun Borlänge SK, knep en 15:e plats i H 21 vid Bergebo Ski Weekend. Foto: Veronica Rigtorp
Oskar Lundqvist, Sellnäs IF, slutade på 14:e plats vid Bergebo Ski Weekend i klassen H21. Foto: Veronica Rigtorp