ANNONS

Kommunalråd Fredrik Rönning, Smedjebacken Energis vd Cia Ferner Kny och elnätschef Thomas Björnhager intill nuvarande snabbladdare.
Foto: Smedjebackens kommun

Smedjebacken först ut med laddstation för tung trafik

SMEDJEBACKEN. Smedjebackens kommun tar nu täten tillsammans med kommunerna Vansbro och Malung-Sälen med att bygga laddstationer med kapacitet för tung trafik efter riksväg 66. Det blev klart efter beskedet att Energimyndigheten beviljat pengar till det, enligt ett pressmeddelande från Smedjebackens kommun.

För Smedjebacken är det här en del i deras ambitiösa klimatsatsning och för att minska oljeberoendet i samhället.
Under våren startade ett projekt mellan kommunerna längs med riksväg 66, där man gemensamt arbetar för att utveckla ladd-infrastrukturen. Det ska möjliggöra omställningen till hållbara godstransporter genom Dalarna, från Surahammar i söder till Malung-Sälen i norr. På det viset ska förhoppningsvis fler våga ställa om till eldrift, även för tunga fordon.
– Vi jobbar tillsammans med flera kommuner för att möjliggöra ”Den gröna vägen”. Det är viktigt att bygga ut laddstationer efter hela vägen för vi vill exempelvis att alla vinterturister ska välja den här vägen, säger Fredrik Rönning (S) kommunstyrelsens ordförande i Smedjebackens kommun.

Här ska de nya laddstolparna byggas. Foto: Smedjebackens kommun

Han förklarar att det finns flera laddstationer i vissa kommuner, men försäljningen av elbilar ökar så risken finns att det blir köer vid de laddstationer som finns.
Tunga fordon drar mer energi och därför behövs det även laddstationer med större kapacitet.
Tre nya laddstolpar ska snart börja byggas intill den nuvarande snabbladdaren i närheten av OKQ8 nära riksväg 66 i Smedjebacken. Den som nu finns har en laddeffekt på 50 kW och de nya laddstolparna kommer att ha en kapacitet på 350 kW, vilket betyder sju gånger högre hastighet.
De nya laddstolparna kommer att räcka för tyngre fordon, men kan även användas till vanliga bilar.

Eldrivna fordon kan bidra till att minska oljeberoendet. Foto: Smedjebackens kommun

Fredrik Rönning säger att de kommer att fortsätta samverka med de andra kommunerna efter riksväg 66 för att hitta möjligheter att bygga laddstolpar för tyngre fordon även i de kommuner som inte beviljats medel den här gången.
Kostnaderna för att bygga laddstolparna i Smedjebacken blir nio miljoner kronor och Energimyndigheten har beviljat stöd för hela summan.
Laddstationen beräknas vara klar att använda sommaren 2023.
– Det är jätteroligt, men den ska vara klar om bara ett år och det är mycket arbete kvar, säger Fredrik Rönning.

Facebook

ANNONS

ANNONS