ANNONS

Björn Hemdal följer Hanna Bauer och Negin Aminis målmedvetna process i tävlingsköket – en process som visar sig leda till seger i Faluns deltävling i “Kockduellen”.
Foto: Sonny Jonasson

Smaksäkra ungdomar i kryddad duell

FALUN. Kreativiteten bokstavligen sjuder. Ljuva kryddors aromer slåss om luftrummet och intensiteten saknar lägstanivå. Det är kockduell i Falun. Köksproffs i vardande sätter goda smaker och gott omdöme i samma sammanhang. – Kunskapen och medvetenheten är stor hos våra unga elever, berömmer Björn Hemdal som är lärare vid Restaurangskolan.

Platsen är Restaurang Ecole, som efter många år på Haraldsboskolan sedan dryga 1,5 år tillbaka huserar husman och hyllmeter av härligheter högst upp på Holmgatan 22.
Tidigare har här inhysts nattklubbar som bland annat Bankterassen, Palatset och Etage.
Nu odlas framtidens talanger i fråga om nyttig, smart, snygg och och inte minst välsmakande mat.
Populära tävlingen “Kockduellen” arrangeras här under lärosätet Kristinegymnasiets försyn, och i det kulinariskt välorienterade startfältet återfinns fem tonåriga team från sex av kommunens grundskolor.
– Vi har representanter från Engelska skolan, Mosaik, Bjursåsskolan, Svärdjöskolan, Söderbaumska och Västra skolan, upplyser läraren Björn Hemdal.
Hemdals roll är vid en tilldragelse av dylik natur stadd i helikopterperspektiv, som ständigt bollplank, alltiallo och vänligt riktad mentor för de unga matlöften som idkar trolleri med en för tävlingen särskilt framtagen råvarukorg.

Björn förklarar delar av dess innehåll samt en metodik och mentalitet som för samtiden sägs prägla många av eleverna.
– Vi har i år ärtfärs som huvudråvara, och vi hittar även bland annat spetskål, yoghurt, mjölk, bönor, rödbetor, morötter och chili.
– Under många år har vi sett att max 10 procent av gästerna efterfrågat vegetarisk mat, men nu skulle jag säga att siffran är mellan 15 och 17 procent.
Björn utvecklar rörande kvarnar som över tid malt sig fram till vad som i dag bitvis liknar verklig scenförändring i delar av matskapandets yrkeskonst.
– Tendensen hos ungdomarna är i dag överlag mer positiv till vegetarisk mat. Både ur miljöhänseende och rena kunskapsbitar, som att man exempelvis inte behöver lida proteinbrist av att käka vegetariskt.

Han formulerar i samma andetag goda vitsord gällande kunskapsbredd till såväl restaurangskolans elever som dagens tävlande adepter. Sistnämndas åthävor pågår på bred front i den moderna och till ytan tillåtande köksregion som till vardags är skolans och nu tävlingsarena.
– Förr stod du här på led och tryckte på en knapp för att beställa fläskkotlett, skrattar han och simulerar kösystem vid en nu stilfullt kromad arbetsmiljö.
– Och det var inga fel med det, men mycket positivt har hänt och vi har det bra här uppe.
“35 minuter kvar”, hörs en stämma deklarera från kökets centrala delar.
35 av totala 90.

Slutspurten är inom kort ett faktum, och Björn Hemdal är glad att i år slippa kora vinnare.
– Ja, jag har förmånen att slippa bedöma då vi tagit in professionella krafter för detta, konstaterar Björn lättat.
Här hittas Tobias Bodén, kökschef vid Villa Herdin och Lugnetkyrkan i Falun.
När Bodéns skarpa öga och finkalibrerade smaklökar landat i ett beslut uppenbarar sig följande.
Vinnare av Faluns deltävling i “Kockduellen” är en duo från Söderbaumska skolan – Hanna Bauer och Negin Amini.
Motiveringen tar sig uttrycket “Med tanke på deras unga ålder så har vinnarna visat ett moget synsätt på framtidens mat vad gäller miljö, lokal förankring och klimatsmart mat. Vi är också imponerade av deras smaker i kombination samt upplägg och färger. Alla komponenter på tallrik hade en röd tråd och smakerna gifte sig väl.”
Tjejerna är nu med och slåss om en plats i den nationella final som hålls på Restaurangakademien i Stockholm, den 27 maj.

Foto: Sonny Jonasson
Foto: Sonny Jonasson
Foto: Sonny Jonasson
Foto: Restaurang Ecole
Facebook

ANNONS

ANNONS