ANNONS

Falurepresentanter i Paco Ŝako-VM. Från vänster Henrik Kransholm, Theo Kransholm, Josef Disby och Sam Kransholm.
Foto: Privat

Slipad Falukvartett i Paco Ŝako-VM

FALUN. Falun är nu representerat i internationella sammanhang gällande Paco Ŝako. Ett skarpsinnigt lag med lokala lirare deltog online i ett världsmästerskap för luriga sinnen. Det nyskapade, schackminnande spelet är ett tämligen färskt fenomen. – Paco Ŝako betyder fredsschack på esperanto, berättar Henrik Kransholm som är en av Faluns lagmedlemmar.

Lördagen den 11 december slog sig fyra taggade killar ned vid datorn för att online delta i det allra första världsmästerskapet i Paco Ŝako.
Efter flera timmars hjärngympa korades segraren.
Och även om titeln hamnade i ett annat land, kan 023-laget stolt konstatera att en fjärdedel av deltagarna kom från Falun.

Bakgrunden till det hela tar sin början i oktober, när Henrik Kransholm och Josef Disby besöker världens största spelmässa i tyska Essen.
Bland hundratals nya sällskapsspel i alla former fastnar de omedelbart för Paco Ŝako.
Spelidén grundas i att det klassiska schack genom några enkla regelförändringar får en helt ny twist.
– Pjäserna rör sig på samma sätt, men i stället för att ta varandra omfamnar de varandra som ett dansande par. Spelaren kan sedan med en annan pjäs lösa fri sin egen pjäs från paret och i samma drag flytta den vidare, vilket ger möjlighet till långa kedjerörelser i samma drag, förklarar Henrik.

Paco Ŝako. Foto: Privat

Målet med spelet är inte att besegra motståndarens kung, utan att bjuda upp honom till en fredlig dans med en av sina egna pjäser.
– Därav namnet Paco Ŝako, som betyder fredsschack på esperanto.

Falun kan nu alltså stoltsera med stor representation på VM och två placeringar bland de tio bästa.
För den nyfikne är ett tips att kolla in pacoplay.com, där matcher ofta spelas och det även finns instruktionsvideor.

Insänt av:
Henrik Kransholm

Facebook

ANNONS

ANNONS