ANNONS

Konstnären Sanna Lindholm visar utställningen Gläntan på Svarta Gran fram till och med den 23 oktober. Teckningen på bilden heter Tuva. “Jag använder mig mycket av naturens förlopp med förgänglighet”.
Foto: Veronica Rigtorp

Skulpturer i trä och stengodslera

BORLÄNGE. Skulptören Sanna Lindholm ställer för första gången ut i Dalarna. I utställningen Glänta hos Galleri Svarta Gran presenteras skulptur i trä, stengodslera och teckning.

Sanna Lindholm har det ständiga skeendet som pågår i naturen i sina verk. Där de ena ger det andra. Den delen i hennes konstnärskap anger även tonen i hennes liv och var hon där befinner sig.
I sitt konstnärskap använder hon svarven och vidare bearbetar med verktyg som yxa och bildhuggarjärn.
– I mötet mellan sällsynta arter, abstrakta värden, genom det organiska och konstruerade, i stillsamhet och på avvägar växer en plats fram. Hade mina tankar på regntung mark, packade löv och halkig lera. I stället står jag mitt i det torra och spröda, där inget ännu börjat vika sig och de sista sockerhaltiga vätskorna alltjämt lockar, beskriver skulptören Sanna Lindholm sin konst och fortsätter:
En vattenförande fåra sipprar.
Fäller ett träd som fällt blad, blommor och frukt.
Skrynkliga hudar på skivling, taggsvamp, buksvamp, disksvamp och björktickans tunna gråbruna hudskorpa.
Finrötter, mellanformer och barrträdens honkottar fäller fröfjäll.
En droppe faller, blir en pöl, en å som forsar ut i ett hav, dunstar, är ett moln och sedan en i ett duggregn, absorberas av ett rotsystem och pollinerande insekter tar nektar i lön.
Kådans långsamhet i solens sista strålar.
Allting alltid på väg även när det vilar stilla.

– I utställningen Glänta presenteras skulptur i trä, stengodslera och teckning. Med ett utforskande tillvägagångssätt i ett material och processdriven praktik använder jag träet som främsta material och svarven som bearbetande verktyg. Naturens rotation, svarvens produktion och tidens cirkulära gång har i min praktik starka band till varandra, säger Sanna och fortsätter:
– Genom att belysa naturen som en plats och situation som ständigt transformeras och rör sig genom olika stadier av varande utforskar jag bland annat idéer kring förgänglighet, identitet och tid. Där naturens processer står som metafor för ett levnadslopp där blivande, förgängelse och varande är beroende av varandra.
Hennes omfattande konstnärsgärning kan redan i dag räknas i hela 29 nationella och internationella utställningar som till exempel i Milano, Göteborg, London och Amsterdam. Offentligt gestaltningsuppdrag, gästlärare och föreläsare är andra uppdrag i konstens namn.
Ett stort antal stipendier och utmärkelser har också fallit på hennes lott.

Utställningen på Galleri Svarta Gran öppnade den 7 augusti och pågår till och med den 23 oktober.
– Det är jättekul att Sanna ställer ut hos oss, säger Svarta Grans gallerist Omid Massali.
Galleriet har oavbrutet nya utställningar på gång och en ständig skörd av nya konstnärer att välja från.
Sanna Lindholm kom de i kontakt med via det nya konceptet med ”Open Call” där de bjöd folk in som tipsade om konstnärer, vilket lättat arbetsbördan för Omid Massali och Petra Wåhlin Massali, som driver galleriet.

Facebook

ANNONS

ANNONS