ANNONS

Längs Ljusterån, i Säterdalen, låg Sveriges första kopparmyntverk. I dag finns bara en skylt kvar som markerar var verket låg. “Det hade varit roligt om det lyftas fram mer”, säger Bengt-Åke “Skötten” Johansson.
Foto: Pär Sönnert

”Skötten” vill lyfta fram Myntverket i Säterdalen

SÄTER. Längs Ljusterån, i Säterdalen, låg Sveriges första kopparmyntverk. I dag finns bara en skylt kvar som markerar var verket låg. – Det hade varit roligt om det lyftas fram mer, säger Bengt-Åke ”Skötten” Johansson.

Annonsbladet har tidigare skrivit om att Säterprofilen Bengt-Åke ”Skötten” Johansson engagerat sig i Kungastenen i Säterdalen, där flera kungligheter skrivit sina namnteckningar.
I början av sommaren, två år efter att ”Skötten” skrev ett medborgarförslag om att de kungliga namnteckningarna på stenen borde restaureras, gjordes ett arbete där signaturerna från Gustaf V, drottning Victoria samt det nuvarande kungaparet förgylldes.
– Det blev jättebra, jag är väldigt nöjd, sade ”Skötten” efter att arbetet blev klart.
Men ett hundratal meter uppströms Ljusterån har han en annan historisk plats som han vill ska lyftas fram mer.
– Här låg Sveriges första kopparmyntverk, som byggdes 1624. Sedan uppstod en stor vårflod i Ljusterån året efter som raserade hela verket och nio människor miste livet. Myntverket uppfördes på nytt men flyttades senare till Avesta 1642, berättar ”Skötten”.

I grönskan intill Ljusterån står skylten som markerar platsen där Sveriges första kopparmyntverk uppfördes 1624.

I dagsläget står en skylt med texten ”Myntverk” på platsen där byggnaden uppfördes, för snart 400 år sedan.
– Jag tycker att det är lite tråkigt att det bara finns en skylt kvar av Sveriges första kopparmyntverk. Jag hoppas att det kan bli något mer framöver. Det vore roligt om det kunde lyftas fram mer, kanske med en informationstavla om myntverkets historia. Detta är en viktig del av Säters historia, som nog inte så många känner till. Myntverket är ju ytterligare något som turister som besöker Säterdalen kan uppleva, säger ”Skötten” och tillägger:
– Jag kanske ska skriva ett nytt medborgarförslag, denna gång om myntverket.

Facebook

ANNONS

ANNONS