ANNONS

Rolf Andersson, Grytnäs Projekt, Jerker Olofsson, skolchef, Sara Eriksson, rektor på Skogsbo skola, Mikael Westberg (S), ordförande i bildningsstyrelsen, Lars Isacsson (S), kommunalråd, Ulf Egerfält, vd för Gamla Byn, och Kurt Kvarnström (S), ordförande för Gamla Byn, gjorde gemensam sak och tog det första symboliska spadtaget för bygget av den nya skolbyggnaden vid Skogsbo skola i Avesta.
Foto: Pär Sönnert

Skolbygget i Skogsbo har inletts

AVESTA Sju personer tog tag i varsin spade och tog ett gemensamt symboliskt första spadtag för bygget vid Skogsbo skola. “Ett oerhört viktigt bygge”, säger Mikael Westberg (S).

Lagom till höstterminen 2021 ska den nya skolbyggnaden vid Skogsbo skola vara klar för inflyttning.

– Två årskurser kommer att rymmas här, fördelat på fyra klasser per årskurs. Sedan blir det även en ny matsal och ett nytt kök i samma byggnad, berättar skolchefen Jerker Olofsson.

– Den gamla matsalen kommer att byggas om till ett par nya klassrum, säger Sara Eriksson, rektor på Skogsbo skola.

För tre månader sedan invigdes den nya sporthallen vid Skogsbo skola. Grytnäs Projekt, som byggde hallen, har även fått förtroendet att bygga den nya skolbyggnaden.

– Det känns roligt att få förtroendet att fortsätta bygga här, säger Rolf Andersson, från Grytnäs Projekt.

– Vi fick en bra sporthall och räknar med att även detta bygge kommer att bli bra, säger Kurt Kvarnström (S), ordförande för Gamla Byn.

Ulf Egerfält, vd för Gamla Byn, håller med.
– Det är jättekul att kunna bygga en ny modern skolbyggnad här i Skogsbo, säger han.

Prislappen för bygget ligger på 62 miljoner kronor.

– Vi måste få plats för våra elever. Och det är viktigt att kommunerna håller i sina planerade investeringar nu när vi är på väg in i en lågkonjunktur. Byggbranschen är motorn i den svenska industrin. Och det är kul och viktigt att lokala och regionala företag kan vinna upphandlingarna, säger kommunalrådet Lars Isacsson (S), som själv varit elev på Skogsbo skola.

– Jag har för mig att vi hade musiklektioner i en lokal som låg ungefär på den här platsen. Där hade jag en kort karriär som trombonspelare, säger Isacsson.

I dagsläget går omkring 380 elever på Skogsbo skola. När den nya skolbyggnaden invigs ska det finnas plats för ytterligare ett par hundra.

– Det blir roligt att få en ny skolbyggnad här, som rymmer alla våra elever, säger Sara Eriksson.

– Vi behöver en större skola, eleverna får inte plats här. Men vi bygger inte för det befintliga elevantalet utan får möjlighet att växa ytterligare, säger Mikael Westberg, ordförande i bildningsstyrelsen.

På grund av det höga elevantalet på skolan sker en del av undervisningen i moduler.

– Modulerna som finns här vid skolan ska plockas bort när det här bygget är klart. Moduler är en kortsiktig lösning medan byggnationer är på längre sikt. Det här är ett oerhört viktigt bygge, säger Mikael Westberg.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Avesta/Norberg) nr 24, 2020.

Facebook

ANNONS

ANNONS