Den skogsfinska flaggan.
Foto: Pressbild

Skogsfinnarna får egen flagga

LUDVIKA. Skogsfinnarna har tagit fram en egen flagga för att värna om gruppen som egen minoritet. – Det är kul, den är en symbol för samhörighet, säger Susanne Andersson, som är ättling till en av de finska familjer som kom till obebodda trakter i Säfsen, öster om Fredriksberg, i början av 1600-talet.

Hon har själv inte engagerat sig så mycket i arbetet med den skogsfinska flaggan, men kommer ändå att skaffa en säger hon.
– I Värmland och Norge har de jobbat mycket med den. Det finns ett norskt skogsfinskt museum i Norge strax över gränsen mellan Värmland och Norge.

Susanne Andersson har skogsfinska ättlingar. Foto: Lisa Björklund

Susanne Andersson berättar att skogsfinnarna hör till den stora grupp finnar som kom till Sverige under 1500- och 1600-talet och som bedrev svedjebruk.
De flesta av skogsfinnarna flyttade till Värmland, Västmanland, Dalarna, Norrland och delar av Norge. De utgör en del av den nationella minoriteten sverigefinnar, som även de har en egen flagga. Den är gul, blå och vit. Den skogsfinska flaggan är däremot grön, röd, gul och svart. Den gröna färgen står för skogen, den gula för rågen, den svarta för sotet och den röda för elden och svedjebruket.
Flaggan, som är designad av paret Frédéric M. Lindboe och Bettina Gullhagen, utsågs av en flaggkommitté bestånde av skogsfinska organisationer i Norge och Sverige efter att en flaggtävling hade arrangerats. Till tävlingen inkom runt 100 förslag.

Facebook

ANNONS

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!