ANNONS

Alvar på väg till kontrollen som finns uppe på höjden.
Foto: Mikael Eriksson

Skärmoffensiv i Tråbacken

AVESTA. Avesta OK bjuder in till orienteringskurs och skogslek. Måndagskvällar är det samling vid Tråbacken. Klubbens medlemmar lär ut grunderna så man ska förstå karta och kompass.

Rödvita skärmar, en koltrasts vårserenad parat med ljudet från en massa lekande och skrattande barn. Det är scenografin en vanlig måndagskväll i Tråbacken – Avesta OKs hemvist sedan årtionden. Att sedan vårsolen tittar fram gör inte saken sämre.
Denna kväll liksom samtliga måndagskvällar, förutom annandag påsk, är det orienteringsskola som gäller. För de yngsta är det skogslek och för de som börjat skolan orienteringskurs.
– Vi har ingen strikt åldersgräns, säger Thomas Nyberg.
– Vi kör fram till midsommar, och det är okej att hoppa med när som helt, säger Stefan Nyberg.

Under cirka en timme får deltagarna lära sig att översätta kartans mystiska tecken och färger till verkligheten och sedan ge sig i väg för att testa sina kunskaper på de banor som finns. Thomas berättar och förklarar skillnaden mellan de olika karttecknen.
– En sten ligger löst på marken, medan en höjd sitter fast i marken, förklarar han för att få barnen förstå skillnaden mellan den bergknalle som skjuter upp i dagen och den sten som ligger på ett annat ställe.
– Kartan ska vara passad och glöm inte tumgreppet som visar var ni är på kartan, är ett av de råd som Thomas delar med sig av.

Stefan Nyberg säger att orientering är en utmärkt familjesport som passar för alla åldrar. Därför är orienteringskursen också öppen för alla som vill lära sig hitta rätt mellan de rödvita skärmarna. Under kvällen får de vuxna också gå en egen runda i skogen.
Han poängterar att det är långt kvar till att deltagarna kan tävla själva, nu handlar det om att med lek och glädje få lära sig grunderna i sporten.

Klubben håller med kartor och kompass, så tröskeln till att prova på är låg. Det gör också att orientering är en relativ billig sport att utöva.
Och kanske finns där bland deltagarna någon ny skogslöpare som kan bli en framtida Tove Alexandersson eller Gustav Bergman och få skörda framgångar. Framgången kan annars vara att bara att få komma ut i skogen och njuta av den i sitt eget tempo.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 17 2019.

Facebook

ANNONS

ANNONS