ANNONS

Melekhagos, tio år, fick assistera trollkarlen John-Henry som visade prov på magi.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Skapande pyssel och magi vid Nya Lapphyttan

NORBERG Förra söndagen fylldes området vid Nya Lapphyttan av barn och unga som välkomnades till en dag fylld av aktiviteter och upplevelser. Under dagen bjöds det på trolleri, ponnyridning, workshops och mycket mer. Dagen arrangerades av Rädda barnen norra Västmanland i samarbete med Norbergs kommun.

Rut Nikanorsson, fyra år, hade pysslat och skapat rena konstverket. Här med pappa Stefan. “Det är kul att pyssla”, konstaterar Rut.
Yasi Abdikadir, sju år, från Fagersta tyckte såpbubblorna var kul.
Det var många små konstnärer på plats vid pysselbordet.
Nathalie Hultberg assisterar Elias Nilsson, fem år, som snickrar ett svärd medan mormor Kerstin Kronander-Johansson ser på.
Foto: Rose-Marie Eriksson
Rädda barnen hade flera representanter på plats och Gigi Lönn, Marie Pettersson, kassör Rädda barnen norra Västmanland och ordförande Anita Lilja-Stenholm dukade upp med såpbubblor och böcker.
– Ett jättebra arrangemang som dessutom är gratis. Det gör att alla som vill kan vara med, var en kommentar från en förälder.
Över området svävade skimrande stora såpbubblor som representanter från Rädda barnen såg till att fylla på.
– Det här var kul, säger Yasir Abdikadir från Fagersta medan han svepte iväg stora fina såpbubblor.
En bit bort serverades korv på löpande band och vid ett långt bord målade, klistrade och pysslade flera barn. De avbröt dock skapandet när trollkarlen John-Henry ändrade utomhusscenen och bjöd på magi.
Han förvandlade bland annat såpbubblor till glaskulor och han tog hjälp av publiken genom Melekhagos som blåste såpbubblor under hela numret.
John-Henry är från Avesta och som tioåring hade han sin första turné som trollkarl i Dalarna. De senaste 20 åren har han jobbat som underhållare på heltid och han har rest runt i hela världen. Han har trollat på allt från kungamiddagar till firmafester.
– Det har varit allt från de största scenerna till gatan och jag har uppträtt för både fattiga och rika, säger han under en kort pratstund.

Förutom fängslande trolleri var det många barn som köade till ponnyridningen, bland annat Alicia Högberg från Karlskoga.
– Vi har släkt här som vi hälsar på och det här var ju jättetrevligt, säger mamma Helena.
Att få tillverka och måla sitt eget svärd var annat som lockade många barn. Elias, fem år, spikade koncentrerat under överinseende av mormor Kerstin Kronander-Johansson och med hjälp av handledare Nathalie Hultberg.

Tre av de representanter från Rädda barnen som arbetade under dagen var Marie Pettersson, Gigi Lönn och Anita Lilja-Stenholm som är ordförande för Rädda barnen norra Västmanland. De hade dukat upp med såpbubblor och böcker som bland annat handlade om barns säkerhet på internet.
– Böckerna lottar vi ut som priser till tipspromenaden. Rädda barnen kommer att ha en “stopp min kropp”-vecka den 20-26 september, säger Gigi Lönn.
Stopp! Min kropp! är en vägledning för föräldrar och andra viktiga vuxna med tips och råd om hur man kan prata med barn i olika åldrar om kroppen, gränser och sexuella övergrepp.
– De här böckerna ger barnen verktyg att hantera det som försiggår på nätet, säger Gigi Lönn.
Därmed blev det en dag fylld av både nytta, nöje och framförallt massor av kul som arrangörerna ska ha en eloge för.

Facebook

ANNONS

ANNONS