Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Marianne Hedlund är utsedd till årets sjuksköterska i Dalarna. Detta baserat på hennes förtjänstfulla arbete gällande urininkontinens. ”Patienterna vet oftast inte om att det finns hjälp att få”, berättar hon.
Foto: Falu kommun

Sjuksköterska hyllas för arbete med inkontinens

FALUN. Årets sjuksköterska i Dalarna jobbar i Falu kommuns hemsjukvård. Marianne Hedlunds insatser i arbetet med urininkontinens ger henne en både prestigefylld och personligt prisande utmärkelse. – Jag blev alldeles rörd och jättehedrad, säger hon i kommunens kungörelse.
Marianne Hedlund är distriktssjuksköterska inom den kommunala hemsjukvården.
Att hon är mottagare av titeln som årets sjuksköterska i länet mottogs dock med viss misstänksamhet.
Vid första anblick betraktades mailet med beskedet som bluffpost.
– Jag tänkte att nej, det där går jag inte på. Men sedan såg jag att det hade mitt personnummer och hemadress, säger Marianne Hedlund.
Då insåg att hon att det hela nog ändå hade viss substans.
En glad Marianne fortsätter i Falu kommuns kommuniké:
– Jag blev alldeles rörd och jättehedrad. Samtidigt som jag ju känner att jag bara går hit och gör mitt jobb, men såklart är det jättekul att bli uppmärksammad på det här viset.
Mariannes expertis och viktiga insatser sker främst inom ramarna för arbetet med, och mot, urininkontinens.
Många uppges lida i onödan av detta, då gott om hjälp finns att få. Bland annat vård och behandling.
– Det är individuellt för person till person vad man behöver. När det blir fel anpassade inkontinenshjälpmedel finns risk för vårdskador, berättar Hedlund.
Och utvecklar:
– Vi tittar på olika saker, men enkla lösningar kan vara omvårdnadsåtgärder som ett individuellt anpassat toalettschema. Att man pratar med patienterna för att minska skammen, erbjuder bäckenbottenträning, blåsträning, reducerad dryck. Ett behandlingsprogram helt enkelt, säger hon.
Marianne upplyser att vårdområdet som sådant generellt är eftersatt – men att Falu kommun nu ligger i framkant.
– Det är roligt, man får verkligen göra skillnad.
Hon exemplifierar genom att nämna praktiska besvär som påverkar vardagen. Att en person orolig för urinläckage och tillhörande toalettbestyr därför kanske inte åker på barnbarnets kalas. Att kunna hjälpa personen övervinna dessa problem ses av Marianne som oerhört värdefullt i yrkesutövandet.
– Det blir en väldigt skillnad i livskvalitet. Patienterna vet oftast inte om att det finns hjälp att få, redogör hon.
“Enkla lösningar kan vara ett individuellt anpassat toalettschema, bäckenbottenträning och blåsträning”, säger sjuksköterskan Marianne Hedlund. Foto: Dreamstime
Ansvarsområdet urininkontinens är ett åtagande för Marianne sedan 2021. Under fjolåret gavs även mer tid till förbättringsåtgärder och utveckling.
Hon har bland annat satt ett vårdprogram i verket, vilket fokuserar på blåsdysfunktion och förskrivningsprocess, kartläggning, initierad samverkan med primärvården och etablering av nätverk med regionen för personer som har förskrivningsrätt.
Därtill utbildning av legitimerade sjuksköterskor inom kommunen samt utbildning av omvårdnadspersonal i hemtjänstgrupperna.
Mariannes arbetsområde beskrivs bitvis vara svårt att ta sig an. Detta då motstånd från både personal och patient förekommer.
– Ibland är det en het potatis. Det kan vara otroligt svårt för en inarbetad grupp att göra på ett annat sätt än redan inarbetade rutiner, reflekterar hon.
– Det är inget jag gör som är orimligt, det är ett jätteviktigt jobb det som Falu kommun och hemsjukvården gör.
Hon bedömer hög närvaro i vardagen som en tillgång.
– Jag tror att det är en nyckel att det är ”hands on” i det här. Att jag kommer ut i verksamheten. Någon behöver hela tiden vara motorn i arbetet.
Att ha personlig kontakt och nära samarbete med Marianne framhålls som en god resurs för omvårdnadspersonal. Att kunna ställa de där frågorna många kanske funderar över.
– Men man får i det då komma ihåg att alla har rätt att gå på toaletten. Att få en ökad livskvalitet, att slippa bli blöt, betonar hon.
Årets sjuksköterska i Dalarna prisas med 10 000 kronor att disponera efter egen önskan samt ett diplom. Diplomutdelning och tillhörande ceremoni tilldrog sig nyligen i samband med vårdförbundets förtroendedag i Borlänge.
[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,615068" floating="3" ap mute pl=988 nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!