Teststationsvärd Rickard Skoglund möter upp vid vagnen, när bilarna rullar in. Han har jobbat med detta sedan den 30 november i fjol. Här får vuxna göra självtest för covid-19. Barn sju år och yngre ska testas av vårdpersonal.
Foto: Veronica Rigtorp

Självprovtagning steg för steg

Nu har det gått ett år sedan vi alla blev medvetna om att verkligheten skulle komma att förändrads dramatiskt genom det som kom att kallas covid-19-pandemin.

Allt ställdes på ända, och världen fick tänka om. Hålla ut, hålla i och hålla avstånd blev nya mantran i vår vardag.
Munskydd och visir blev det nya. Det nya normala.
Statsepidemiolog Anders Tegnell den nya kändisen.
Ständiga presskonferenser med nya rekommendationer som inskränkte mer och mer på vår så självklara frihet.
Nödvändiga inslag i vardagen för att få stopp på smittan.
Vårdpersonal som jobbat dag och natt.
Inte trodde vi väl då för ett år sedan, i vår vildaste fantasi, att vi skulle vara i nästan samma situation ett år senare.

Med nya restriktioner, nya ord och ett nytt sätt att leva fortsätter världen att snurra och vi med den.
Nya neonskyltar vid vägkanten i stad, ort och samhällen visar vägen till självprovtagningen.
På Prästabadets parkering står en ensam vagn uppställd. Utanför finns de första instruktioner.
Ta fram legitimation, uppmanar skylten.
Ungefär en bil per kvart rullar in genom de uppställda konerna. Teststationsvärdarna tar emot och lotsar allmänheten genom proceduren. Precis som att det vore det mest naturliga i världen att sitta i sin bil och peta sig i näsan med en pinne som sedan lämnas i en plastpåse för kontroll.
Det nya vanliga, det nya normala, är något vi fort vant oss vid.

Teststationsvärd Rickard Skoglund möter upp vid vagnen, när bilarna rullar in. Han har jobbat med detta sedan den 30 november i fjol. Här får vuxna göra självtest för covid-19. Barn sju år och yngre ska testas av vårdpersonal. Foto: Veronica Rigtorp
Ida Långbacka kör fram till anvisad plats mellan de utplacerade kornerna. Hon har körkortet framme och lämnar över det i den plastpåse som Rickard Skoglund håller fram. Han tar den sedan till vagnen där hans kollega kollar i datorn att det finns en bokade tid och får fram remissen.
Rickard tar med sig testet och Ida Långbackas körkort fram till bilen där han överlämnar testkittet till henne.
När Rickard Skoglund lämnat över testet frågar han om Ida Långbacka vet hur hon ska göra. Det vet Ida Långbacka för hon har gjort ett tidigare. Ida beger sig iväg för att testa sig enligt intruktionerna i testkittet.
Ida Långbacka kör åter fram till anvisad plats mellan de utplacerade kornerna. Hon sträcker fram testkittet med sin provtagning och Rickard Skoglund tar emot testkittet med gripklon.
Rickard Skoglund går med provpåsen i gripklon fram till en del av vagnen, som är frånskild från övriga delen av vagnen. Där öppnar han den kylförvaring som proverna förvaras i innan de vid avslutad dag hämtas till labbet för kontroll. Därefter får de testade ett SMS eller mail om att de har provsvar att hämta på 1177. Ett svar som kommer på mellan en till tre dagar, men i allmänhet redan efter 24 timmar.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS