ANNONS

Sista tåget har passerat Rämshyttetunneln, och Trafikverket kapade spåren, nu kommer tågen att rulla på den nya sträckningen intill gamla tunneln.
Foto: Veronica Rigtorp.

Sista tåget genom Rämshyttetunneln har gått

Nu är det nya cirka 900 meter långa spåret bredvid Rämshyttetunneln klart. Nästa vecka möts tågtrafiken av en järnvägssträcka som ökar trafiksäkerheten och kapaciteten på Bergslagsbanan.

Det nya spåret som nu ska leda tågtrafiken förbi Rämshyttetunneln på Bergslagsbanan är på plats och kan ta emot tågtrafik nästa vecka. Tunneln som nu tas ur bruk begränsade både bredden och hastigheten för tåg som passerade järnvägssträckan i Ludvika kommun.
– Vi vill att framkomligheten för gods- och persontåg ska vara smidig så att fler väljer järnvägen som transportväg. Det är det mest klimatsmarta transportmedlet och är även mycket trafiksäkert, förklarar Jan- Erik Norgren, projektledare på Trafikverket.

Sedan i september har intensiva arbeten pågått för att förbereda marken där det nya spåret nu ligger. Förra veckan var det dags att lägga på rälsen.
I helgen kopplades det nya spåret in i det befintliga järnvägsspåret. Arbetet med att lägga om spår och järnvägssystem kommer att utföras under hela helgen för att stå redo att ta emot tågtrafiken nästa vecka 46. I början av veckan kör tågen lite långsammare än vanligt för att köra in det nya spåret.
Nästa steg är att återställa området omkring Rämshyttetunneln och till våren täpps tunneln igen.

Bakgrund
Rämshyttetunneln är den enda järnvägstunneln i Dalarna. Den är 167 meter lång och ligger längs Bergslagsbanan i Ludvika kommun. Den togs i bruk i slutet på 1800-talet och skulle behöva rustas upp ordentligt om tåg skulle fortsätta trafikera spåret. Trafikverket undersökte tidigare möjligheten att bygga ett nytt spår förbi tunneln istället för att rusta upp den. Tunneln har begränsat hastigheten och bredden på tågen. Undersökningen resulterade i att Trafikverket beslutade att bygga nytt.

Facebook

ANNONS

ANNONS