Shoppingbudet 2.0 är en utveckling av föregångaren Shoppingbudet. Den pandemianpassade gruppen kläcka idéer kring plattformens alla möjligheter, över en kopp kaffe och smörgås. Från vänster Alexandra Magnusson, Markus Munkhammar, Malin Salmons och Veronica Lindgren.
Foto: Veronica Rigtorp

Shoppingbudet ska bli digital gågata för alla

LUDVIKA. Den tänkta digitala plattformen blir som ”en digital gågata” och går under arbetsnamnet Shoppingbudet 2.0 och är en utveckling av nuvarande Shoppingbudet för riskgrupper, i den nya formen tänkt för alla. Unika Ludvika och näringslivet jobbar vidare med idén, tillsammans med samarbetspartnern Digitalisterna – en del av Loxodontagruppen.

Shoppingbudet kom till under pandemin för att riskgrupper skulle få hjälp med matvaruhandling och andra lokala varor.
– Den 19 mars i fjol hade vi krismöte. Fem dagar senare drog Shoppingbudet i gång, berättar Unika Ludvikas Veronica Lindgren.
Då ingick 25 näringsidkare och två matbutiker i Shoppingbudet. Det löpte på fint med frivilliga som hjälpte personer i riskgrupper med handling och hemleverans.
Efter sommaren var det cirka 95 procent av Shoppingbudets uppdrag som gällde enbart matinköp.
Den 27 maj i år är det meningen att matleveranser i den formen som Shoppingbudet erbjuder i dag ska upphöra.
– Vi vill fortsätta med Shoppingbudet i en nyutvecklad form, och än så länge är arbetsnamnet Shoppingbudet 2.0, säger Veronica Lindgren.

Med det nya uppgraderade Shoppingbudet 2.0 ska alla kunna handla lokala varor från en digital plattform och få det hemkört, men det kommer inte att gälla livsmedel.
Digitalisternas vice vd Markus Munkhammar förklarar plattformen som en digital gågata, som jämförelse med den fysiska gågatan.
– Vi har pratat om någon liknande portal till den lokala handeln i säkert tre-fyra år. Genom pandemin kom vi närmare snabbare och det har nu blivit anledning att ta upp det i skarpt läge, säger Veronica Lindgren.
Tillsammans med 12-13 intresserade butiksägare har man haft ett första avstämningsmöte. Därefter har Unika Ludvika haft ytterligare möten med Markus Munkhammar, där det eventuella upplägget diskuterats mer ingående.
– Vi pratade med våra kollegor (centrumledarna, reds. anm.) i Sverige, men så dök det upp en lokal aktör (Munkhammar från Digitalisterna) och då ville vi givetvis jobba lokalt-lokalt, inflikar Veronica Lindgren.

Nu jobbar Unika Ludvika och näringslivet vidare med Shoppingbudet 2.0. Det nya shoppingbudet är för alla medborgare och ger möjlighet till lokal handel. “För näringslivet är detta ytterligare en plattform för att konkurrera med e-handeln”, berättar Veronica Lindgren, Unika Ludvikas centrumutvecklare. Från vänster Alexandra Magnusson Markus Munkhammar och Veronica Lindgren.

Hon vill förtydliga att detta ska ses som ytterligare ett skyltfönster för butikerna.
En av dem som är med i diskussionerna är Malin Salmons som driver Blåklockan.
I hennes bransch jobbar man redan med utkörning. Redan tidigt i pandemin såg hon en ökning av blombuden, men sedan mattades även detta av. Kring högtider är det alltid extra mycket jobb för butiken, i pandemitid har det emellertid varit mer än vanligt.
– Vi har saknat spontanhandeln. Men nu är det så kul för vi börjat få tillbaka våra stamkunder som nu blivit vaccinerade. Nu kommer ”nygamla” ansikten tillbaka, fler och fler för varje vecka, berättar Malin Salmons.

“Vi vill fortsätta med Shoppingbudet, i en nyutvecklad form, och än så länge är arbetsnamnet Shoppingbudet 2.0”, säger Veronica Lindgren.

Angående spontanhandeln, inflikar Markus Munkhammar en intressant synvinkel.
– När vi jobbar hemma, till exempel tre dagar i veckan, så är det ju 50 procent färre strosande på stan på lunchtimmen.
– Det blir mitt i veckan-handeln man saknar, lägger Malin till.
Den pandemianpassade gruppen övergår till att kläcka idéer kring plattformens alla möjligheter.
De är rörande överens om att en stegvis start är att föredra och sedan bygga vidare efter behov, så att insteget inte blir så högt.
Finansieringen är en annan av stolparna på dagordningen. En rimlig månadsavgift med en grundavgift eller en sponsrad grundavgift för uppstartsjobbet eller, ja det finns flera sätt att lösa det hela på.
För leverans och distribution föreslås i dagsläget Early bird express och även Lions som visat intresse för att fortsätta efter att nuvarande Shoppingbudet stängs.

Digitalisternas vice vd Markus Munkhammar förklarar plattformen som en digital gågata, som jämförelse med den fysiska gågatan.

En sak är dock klart, ska det genomföras ska det vara professionellt från start.
Redan innan gruppen började arbeta med frågan hade Unika Ludvikas representanter Alexandra Magnusson och Veronica Lindgren genomfört en enkät på Facebook och även fysiskt på gågatan, där majoriteten av dem som svarade önskade någon form av webbsida eller något liknande nuvarande Shoppingbudets upplägg.

Redan innan gruppen började arbeta med frågan hade Unika Ludvikas Alexandra Magnusson genomfört en enkät på Facebook och även fysiskt på gågatan, tillsammans med Veronica Lindgren, där majoriteten av de som svarade önskade någon form av websida eller något liknande dagens Shoppingbudets upplägg.
“Vi har saknat spontanhandel. Men nu är det så kul för vi börjat på tillbaka våra stamkunder som nu blivit vaccinerade. Nu kommer det “nygamla” ansikten tillbaka fler och fler för varje vecka”, berättar Malin Salmons.
[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS