ANNONS

Ludvikastationerade Tomas Rydberg är en av många samlare med extra gott öga till Masters of the Universe och tillhörande He-Man-figurer. Som fyrabarnsfar ser han en ny generation finna fascination för figurerna. “Andra leksaksfenomen kommer och går, men de här figurerna ligger ständigt högt upp i deras leksakslådor”, säger han.
Foto: Privat

Seriösa samlare ger gamla hjältar nytt liv

LUDVIKA/DALARNA Retrovindarna blåser starka. Inte minst bland leksaker. Färgstarka kämpar med patos och stora muskler samlar flera generationers barnasinnen.

– Det knyter an till en speciell del av barndomen och känns betydelsefullt, säger Tomas Rydberg, Ludvikabo tillika hängiven samlare av He-Man-figurer.

Transformers, Smurfarna, Star Wars – leksakslivet blomstrar inom såväl det fysiska utbudet som populärkulturella yttringar. Blicken är i dessa sammanhang stadigt fäst i backspegeln, och förutom sporadiska uppdateringar på teknikfronten så är de ursprungliga koncepten tämligen intakta.
Kanske i synnerhet gällande Masters of the Universe, vars rötter sträcker sig så långt tillbaka som 1981. Tv-serien visades i USA 1983-1984 och innehöll 130 avsnitt. Berättandet bottnar i en synopsis som bygger ett klassiskt “de goda mot de onda”-upplägg. Därtill skapades karaktärsstarka figurer i pvc-plast som fick en genomslagskraft så påtaglig att den märks än i dag.

På ena sidan det blonda muskelberget He-Man och hans sympatiska hjältestyrkor i slottet “Grayskull”, på den andra ståtar den illvillige Skeletor och hans armé från det kusliga “Ormberget”. Släng dessutom in ondsinte snubben Hordak och ett hav av souvenirer.
En för samlare ytterst berusande brygd är ett faktum.

Via interna och seriöst hållna grupper på sociala medier, retromässor, Tradera-auktioner och andra forum hålls sagan om He-Man och planeten Eternia vid liv, snart 40 år efter att figurerna såg dagens ljus. Dalarna är i dessa passionerade sammanhang väl representerade i form av kunniga entusiaster från flera delar av länet.
Tomas Rydberg i Ludvika är en av många initierade samlare av Masters of the Universe – eller på falangslang – “He-Man-gubbar”.

Tog intresset sin början redan i barnsben?
– Ja, det jag lekte med var främst He-Man och även Transformers-robotar. Hela grejen med He-Man kom lite senare till Sverige än jämfört med exempelvis USA, och då jag är född 1981 var jag i perfekt ålder för att liksom fogas in i hela konceptet, skrattar Tomas.

Som fyrabarnsfar kan han på nära håll betrakta en ny generation finna fascination för berättelserna och figurerna runt det blonda och dalapagebeprydda muskelberget.
– Andra leksaksfenomen kommer och går, men de här figurerna ligger ständigt högt upp i deras leksakslådor.
– He-Man-gubbarna sticker ut jämfört med mycket annat. Till och med förpackningarna var för den tiden noga genomtänkta och skapade av professionella illustratörer och designers, förklarar Tomas Rydberg.
38-åringens samlande gärning är i vuxen ålder kopplad till det egna nöjet.
Och för att det slår an en ton som finner klangbotten i svunna tider.
– Samlar för min egen skull, och säljer eller byter inte bort föremål särskilt ofta. Kanske om jag har någon dublett som är aningen sliten.

Hur mycket pengar har du investerat i den stora mängd figurer du i dag är ägare till?
– Ja, du… sammantaget är det nog rätt mycket pengar, funderar Tomas i ett tonfall av skräckblandad förtjusning.
– Vissa av dem kostar just ingenting, medan en del går loss på desto mer. 600-700 kronor och uppåt är inte ovanligt rörande godbitarna. Men man får handla med förnuft, det kan liksom vara lite svårt att motivera där hemma att man precis köpt en plastgubbe för tusen spänn, skrattar han.
Originalfigurerna inom Masters of the Universe listar 60 färgglada, specialutrustade, trollerikompetenta, muskelsvällande, underfundiga figurer.

Vilka är dina ständiga favoriter?

– Tveklöst He-Man och Skeletor, och jag har alltid varit helt såld på Beast Man. Han ser lite bedrövlig ut men ändå klockren med den där knallorange färgen och blå kalsongerna. Tri-Klops är också sjukt cool.
– Namnen är som typisk pappahumor, fast på riktigt. En gubbe som har en järnnäve heter i den här världen givetvis Fisto. Det ska vara roligt och lite fränt på samma gång, förklarar Tomas.

Finns det någon figur vars karaktär liknar Tomas Rydberg? Vilken He-Man-gubbe är du?

– Oj, den var svår. Kanske He-Mans närmaste man som kallas Man-At-Arms. Han är lite av en uppfinnare som tycker om att skruva och dona. Det gillar jag också.

Publicerad i Annonsbladet (Ludvika/Smedjebacken) vecka 11 2019.

Facebook

ANNONS

ANNONS