“Det är bara att konstatera att antalet bränder sticker ut i just Falun på slutet”, säger Anders Sörman vid Räddningstjänsten Dala Mitt. Här brinner det i återvinningsstationen längs Trotzgatan, intill Östra skolan, tisdagen den 15 februari.
Foto: Oskar Wanke

Ser allvarligt på senaste tidens anlagda bränder

FALUN. Falun härjas av anlagda bränder. I en generellt bitvis dyster statistik sticker residensstaden ut i negativ bemärkelse. Senare tids eldsvådor i containrar och vid återvinningsstationer fördöms nu av räddningstjänst. – De gör även anspråk på livsviktiga resurser som kan behövas på annan plats, betonar Anders Sörman som är kommunikatör vid Räddningstjänsten Dala Mitt.

Den olustigt betingade trenden har i flera veckor sett ytterst ovälkomna brasor drabba Falun.
Primärt är det återvinningsstationer, containrar och papperskorgar som brinner.

Att det rör sig om anlagda bränder ses som synnerligen sannolikt av expertis på området.
– Ja, när det brinner på det här viset och med så hög frekvens är det absolut att betrakta som anlagda bränder, klargör Anders Sörman.
Han konstaterar det mollstämda mönstret som anmärkningsvärt i just Falun, där det på bara några veckor brunnit vid tiotalet tillfällen.

För att i möjlig mån motverka det hela och göra det svårare för gärningspersonen – alternativt gärningspersonerna – lyfter han tänkvärda åtgärder.
– Antalet bränder sticker som sagt ut i Falun på slutet. Det man som grundläggande drag kan göra är att i allmänhet vara uppmärksam på avvikande beteenden i sammanhanget, säger han och inflikar att det av förståeliga skäl också kan vara svårt att identifiera dylika signaler.

Desto mer konkreta är de tips han riktar till förslagsvis företag och andra etablissemang som förfogar över material i stadsmiljöns exteriör.
– Det kan gälla att dörrar som ska vara låsta verkligen är låsta så inte obehöriga kommer in. Att lastpallar, kartonger och annat material inte ligger ute fritt. Helt enkelt begränsa tillgången till lättantändliga föremål, förklarar Sörman.
Och fortsätter:
– Sedan ska man inte underskatta vikten av belysning i dessa frågor. Ständigt tända eller timerstyrda lampor är kloka åtgärder. Det värsta för individer som begår dessa gärningar är ju att synas, säger Anders Sörman och sammanfattar den förebyggande taktiken som liknande den rörande tjuvar och stölder.

Han tar ett bredare grepp om den senaste tidens oroande utveckling och skärper tonen.
– Tyvärr är det bara att konstatera att det här nu pågår i Falun. Och visst, den eller de som ligger bakom dessa bränder tycker kanske att det är en sak att elda sopor i centrum.
– En värre konsekvens är att det tar livsviktiga resurser i anspråk. När vi tvingas åka på dessa tillbud kan det innebära att vi blir sena till en eventuell trafikolycka som inträffar under tiden.

Anders klär ett otäckt scenario i blåljustermer.
– Det kan ju faktiskt i värsta fall vara så att medan vi släcker en anlagd containerbrand hade vi i stället kunnat vara först på plats vid den där trafikolyckan. Och där kanske räddat livet på den eldande personens mamma eller pappa.

Vidare framhåller han att en eventuellt omyndig gärningsman ändå kan komma att lida kännbara följder om man grips för anlagda bränder av detta slag.
– Och man kan fråga sig om det är värt kanske en miljon kronor i skadestånd. Det kan krångla till livet betänkligt, menar Anders Sörman och manar till eftertanke hos offentligt eldande individer.
Han avslutar:
– Om man inte förmår tänka på andras säkerhet, kanske man åtminstone kan tänka på sin egen framtid.

Anders Sörman, kommunikatör vid Räddningstjänsten Dala Mitt. Foto: Pressbild
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS