ANNONS

Sebastian Elsilä hjälper de som har det svårt att få pengarna att räcka till i jul. Tomten i bakgrunden ser också ut att vilja hjälpa till och finns på plats på Sebastians andra jobb på brandstationen i Norberg.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Sebastian skänker julglädje med paket och mat

NORBERG Sebastian Elsilä vill bidra till en god jul för de som har det svårt ekonomiskt och inte har råd med julklappar och julmat. Hans inlägg på Facebook med erbjudande om att hjälpa till har fått stor respons, både av behövande och av personer som vill bidra med stöd.

– Det är kul att hjälpa till och jag har fått in många önskemål och det är främst julklappar, säger han.
Det lackar mot jul och barnens önskelistor ligger klara och julmaten ska inhandlas. Men för många är julen en utgift det inte finns pengar till och Sebastian Elsilä, 31 år, har räckt ut en hjälpande hand.
Sebastian bor i Norberg där han jobbar som betongarbetare och som deltidsbrandman.
Det är också på brandstationen i Norberg vi träffas för att prata om hans initiativ till glädje för många. Främst handlar det om att bidra med julklappar till barn.
– Önskemålen varierar och hittills har jag kunnat hjälpa 25 hushåll och runt 35 barn.

Hur finansierar du inköpen?
– Från början hade jag tänkt att min lön från brandkåren skulle gå till det här, men det blir mer pengar eftersom fler vill hjälpa till och har lämnat bidrag, säger han och fortsätter:
– Det är främst julklappar som jag vill bidra till, men jag har också hjälpt äldre med att köpa medicin. Sen blir det hjälp till mat.
Sebastian berättar att många ursäktar sig när de ber om hjälp.
– Men det här är något jag erbjuder och då måste man ju höra av sig.
Nu är det inte bara i Norberg som hjälp önskas men Sebastian ska försöka att hinna dela ut allt.
– Jag har även fått förfrågan om att vara tomte och jag får se hur tiden räcker till.
På frågan om han har egna barn blir svaret:
– Nej, men jag har syskonbarn. Vi är fyra syskon och jag har en tvillingbror så det finns en till av mig, säger han och ler.
Julen firas hemma hos föräldrarna som också bor i Norberg men först ska Sebastian se till att julklappar och mat delas ut enligt önskemål.
– De pengar som avsatts till det här ska användas och jag har nog fått ihop nära 20 000 kronor. Många fina Norbergsbor har bidragit och jag har till och med fått bidrag från en person i Skåne.
Blir det pengar över kommer Sebastian Elsilä att hjälpa pensionärer i byn och bidra med en slant när de handlar till jul.
Jultomten finns i Norberg och har varken skägg eller luva men har en säck fylld av julglädje.

Facebook

ANNONS

ANNONS