ANNONS

Kvintetten Ida Johansson, Erika Eriksson, Linnea Tyberg, Elvira Göräng och Axel Ramstedt från Hedemora Scoutkår deltar i World Scout Jamboree i USA i sommar.
Foto: Privat

Scouter till USA på sommarläger

HEDEMORA. Fem äventyrarscouter från Hedemora Scoutkår får ett lite annorlunda sommarlov. Tillsammans med 52 000 andra scouter från hela världen ska de delta i World Scout Jamboree i USA.

Summit Bechtel Family National Scout Reserve i West Virginia i USA är platsen för den 24:e upplagan av World Scout Jamboree, en träff som anordnas vart fjärde år.
– Det är som OS, fast bättre! För åtta år sedan hölls det i Kristianstad, för fyra år sedan i Japan, denna gång i USA och om fyra år i Sydkorea, berättar Torbjörn Johansson som är ledare för Hedemora Scoutkår.

52 000 scouter från hela världen väntas delta i sommarens jamboree som pågår mellan 22 juli – 2 augusti. Fem av dem kommer från Hedemora Scoutkår och heter Erika Eriksson, Elvira Göräng, Ida Johansson, Axel Ramstedt och Linnea Tyberg.
– Det känns jättespännande! Det är så häftigt att få åka på världens största scoutläger, tycker Elvira Göräng.
– Det roligast blir att träffa scouter från andra länder, säger Erika Eriksson.
– Vi ska ta med oss svenska scarfar och märken som vi ska byta mot andra scarfar och märken från andra länder. Det blir som souvenirer, säger Ida Johansson.

Scouterna har lite olika verksamheter i Sverige jämfört med i USA.
– I USA har man många militärliknande övningar samt skytte. I Sverige har vi inget skytte alls utan mer fokus på samspelet med naturen och att alla ska kunna vara med, säger Torbjörn Johansson.
Scouterna som deltar i World Scout Jamboree måste ha fyllt 14 år men får inte ha fyllt 18 år när lägret inleds.
– Ida var med som knatte för åtta år sedan när vi var med och arrangerade lägret i Kristianstad och sedan kom hon hem och peppade bland annat Erika. De har sett fram emot detta sedan dess, säger Torbjörn Johansson.

I samband med World Scout Jamboree får Hedemoragänget även en rundtur i flera amerikanska städer.
– Vi ska bland annat besöka Chicago, Detroit, Pittsburgh och Washington. Det blir ett äventyr, säger Elvira Göräng.
– De får göra en väldigt speciell rundresa i Rostbältet, där arrangörerna har en social vinkel på besöken, berättar Torbjörn Johansson.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 30 2019.

Facebook

ANNONS

ANNONS