ANNONS

Det är många ungdomar som tränar med Säterklubben CK Natén. Här kan ni se några av alla dessa.
Foto: Niclas Bergvall

Satsningen som sätter Säter på cykelkartan

SÄTER. Nu är projektet i hamn och det är med stolthet som Säterklubben CK Natén kan presentera sin satsning tävlingsarenan Säter MTB Arena. – Arenan är numera en av destinationerna i Biking Dalarna och det var också ett mål med projektet, berättar projektledare Mikael Spjut.

En satsning som har satt Säter på cykelkartan. Så kan vi sammanfatta det projekt som den lokala klubben CK Natén har genomfört.
– Nu har vi uppfyllt det projekt som vi satte i gång, säger Mikael Spjut, som varit projektledare.
Säterklubben har själva investerat 40 000 kronor och har gjort satsningen tillsammans med Södra Dalarnas Sparbank som beviljat 65 000 och Säters kommun som bidragit med 15 000 kronor.
Utöver det har klubbens medlemmar givetvis investerat i många ideella arbetstimmar.
Projektet inleddes när klubbens sökte medel för ändamålet och dels var tanken att skylta tre leder för mountainbike i varierande svårighetsgrad.
– Vi ville också utveckla arenaområdet med bland annat teknikhinder, berättar Mikael Spjut, som varit engagerad i klubben i tio år.
– Jag har väl varit med i 15 år, men varit mer aktiv de senaste 10 åren, berättar han.

Dags att bege sig ut i skogen på strapatser på sin mountainbike.

Numera är Säter MTB Arena en anläggning att känna stolthet över.
Och att cykla ligger i tiden.
– Det är en sport som verkligen växer och vi har många barn och ungdomar som är med och tränar. Det har varit mycket glädje och gemenskap.
Tidigare var det två ungdomsgrupper i träning, det har ökat rejält och i dag har föreningen ett 80-tal barn och ungdomar i träning.
– Det är fokus på mountainbike och främst ungdomar. Men vi har även föräldragrupper och en del juniorer.
Mikael Spjut brinner för cyklingen och att bygga stigar och skylta leder.
– Säter MTB Arena är numera en av destinationerna i Biking Dalarna och det var också ett mål med projektet.

Över stock och sten vid cykelklubben CK Naténs anläggning.

Tanken har varit att skapa ett område som passar många kategorier av cyklister, såväl unga som gamla.
– Svårighetsgraden på lederna är varierande men en utgångspunkt har varit att lederna till stor del ska gå på naturlig stig, säger han.
Innan pandemin bröt ut deltog klubben ofta i tävlingar, något som de givetvis kommer att fortsätta med när det åter är tillåtet.
– Det var många som tävlade då och jag kan nog säga att vi hade minst en med i varje klass.
Någon elitsatsning finns dock inte i klubben.
– Vi har just inga seniorer. Vi har tydligt sagt att vi ska satsa på ungdomsträningarna och då är tävla en krydda. Men det viktigaste är att ha roligt, säger Mikael Spjut.

En lite svårare passase på en av slingorna på Säter MTB Arena.

Historisk sett har CK Natén fått fram flera framgångsrika cyklister såsom Emil Lindgren, Johan Widén och Mattias Wängelin.
– De är alla fostrade i klubben.
Ordförande i klubben är Lars Blomqvist.
– Vi är otroligt stolta över vår arena och vilket gehör den får. Vi har ett större engagemang i klubben och många fler barn och ungdomar som vill cykla, säger han och fortsätter:
– Vår satsning kom helt rätt i tiden och cykelintresset ser bara ut att öka. Målet är att ge våra barn och ungdomar bra och roliga träningsmöjligheter och det har det projektet verkligen bidragit till, säger han.

Några av de yngre cyklisterna ni klubben.

Fakta CK Natén
Klubben bildades 1934 och fanns fram till årsskiftet 1942/43.
Klubben återbildades 1993 med Evert Kroon som ordförande.
Klubbens namn kommer från de tre som bildade klubben, Erik Axelsson, Arne Vernblad och Nils Hagman. När cykelklubben skulle få ett namn funderade de på Säters Cykelklubb, men det tyckte de var lite fantasilöst.
De tog i stället de första initialerna i deras förnamn och lade sedan till accenttecknet för att få namnet mer klangfullt.
1940 och1941 räknades klubben som Dalarnas största cykelklubb. 1939 arrangerade CK Natén SM i Säter, cykel över mil.
Att klubbens verksamhet upphörde efter bara några år berodde på andra världskriget, då tävlingscyklisterna inte längre kunde skaffa fram däck eller reservdelar till sina cyklar.
De senaste åren har klubbens verksamhet växt kraftigt och idag organiseras träning två gånger per vecka med deltagare från sex år och uppåt. Ett 80-tal barn och ungdomar tränar och tävlar idag i klubben.

Facebook

ANNONS

ANNONS