ANNONS

På 1980-talade öppnade Per-Axel “Lappen” Hammare, från Boden, Lappens gatukök i Hedemora. 1997 tog Staffan Persson över gatuköket och nu har han sålt verksamheten till Säterduon Mehmet Gökce och Ibrahim Cekirge.
Foto: Pär Sönnert

Säterbor tar över Lappens gatukök i Hedemora: “Det känns spännande”

HEDEMORA/SÄTER Lappens gatukök i Hedemora har bytt ägare. Staffan Persson, som ägt det anrika gatuköket sedan 1997, har sålt det till duon Mehmet Gökce och Ibrahim Cekirge, som driver restaurangen Dalarasten i Säter sedan flera år. “Det känns spännande att äga något i en annan kommun”, säger Mehmet Gökce.

Affären gjordes klart under hösten och sedan den 1 november är det Mehmet Gökce och Ibrahim Cekirge som äger det anrika gatuköket i Hedemora.
– Vi känner Staffan sedan tidigare. Han är här ibland och äter och så har vi pratat lite, eftersom vi är i samma bransch. Han nämnde att han funderade på att sälja Lappens och frågade om vi var intresserade. Vi funderade lite och hade ett möte med banken och sedan slog vi till. Vi har fått mycket stöd av Jonas på Handelsbanken, berättar Mehmet Gökce.

Han betonar dock att det inte kommer att ske några förändringar på Lappens gatukök, som i mitten av 1990-talet utsågs till landets bästa gatukök av Expressens läsare.
– Nej, vi vill inte ändra på något. Det blir samma personal och så. Vi hade koll på Lappens sedan tidigare, vi har varit där och ätit både mat och glass. Det är en välskött och välkänd verksamhet, säger Mehmet Gökce.

Mehmet Gökce har, tillsammans med kompanjonen Ibrahim Cekirge, köpt Lappens gatukök i Hedemora. Sedan flera år tillbaka driver duon restaurangen Dalarasten i Säter. Foto: Pär Sönnert

Han har jobbat på Dalarasten i tio år och varit delägare i fem år.
– Vi kommer att köra på med Dalarasten som vanligt. Men visst är det kul och spännande att prova att äga något i en annan kommun, säger Mehmet Gökce, som liksom Ibrahim Cekirge bor i Säter.

Hur hårt har pandemin slagit mot er?
– Det har varit tufft men nu börjar det öka så smått igen. Vi har inte behövt stänga under pandemin och så har vi kunnat söka ekonomiskt stöd. Men det har varit en tuff tid för alla branscher, inte bara för restaurangerna, säger Mehmet Gökce.

Anrika Lappens gatukök i Hedemora har nyligen nytt ägare. Foto: Pär Sönnert

På sikt hoppas han att förvärvet av Lappens kan innebära att han och kompanjonen kan gå ner lite i arbetstid.
– I det här yrket så har man inte så mycket fritid. Det är bara jobb, jobb och jobb hela tiden. Vi får se om vi kan jobba lite mindre framöver, säger Mehmet Gökce.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 48, 2021.

Facebook

ANNONS

ANNONS