Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Jennie Gunningberg, som är kund och marknadsansvarig på Sakofall Fastigheter, tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Fredrik Rönning (S) på fastigheten där de planerar bygga hyresrätter.
Foto: Sara Flodin

Sakofall bygger fler hyresrätter

SMEDJEBACKEN/LUDVIKA. Sakofall Fastigheter har nya planer för fastigheten Timmermannen i Smedjebacken där de vill bygga hyresrätter. – Vi är väldigt glada över att det tillkommer nya bostäder till kommunen, säger kommunstyrelsens ordförande Fredrik Rönning (S).

De senaste åren har Sakofall Fastigheter byggt fyra projekt i Smedjebackens kommun. Två projekt med bostadsrätter på Kyrkogatan i centrala Smedjebacken, men även i Söderbärke.
– Vi har tyckt om att vara i Smedjebacken och ser att det finns efterfrågan på bostäder här, förklarar Jennie Gunningberg, som är kund & marknadsansvarig på Sakofall Fastigheter.

Jennie Gunningberg, som är kund och marknadsansvarig på Sakofall Fastigheter. Foto: Sara Flodin

Fastigheten Timmermannen är 2 000 kvadratmeter stor och ligger på Hovslagargatan 27 intill Kyrkoallén och Vasagatan.
– Det är ett väldigt bra läge, tycker Jennie.
Kommunstyrelsen har beslutat att teckna ett nytt reservationsavtal med Sakofall Fastigheter gällande marken.
– Det handlar om att vi förbinder oss om att sälja den kommunala marken, men den säljs inte förrän projektet kommer igång, förklarar Rönning.

Fredrik Rönning och Jennie Gunningberg tittar på illustrationen av hur huset planeras se ut. Foto: Sara Flodin

Smedjebackens kommun har tidigare arbetat med Sakofall Fastigheter angående Timmermannen, men projekt genomfördes aldrig.
– Det är ett tag sedan. Tiderna och efterfrågan har förändrats, konstaterar Jennie.
De nya bostäderna blir hyresrätter, vilket kommunalrådet är “oerhört positiv” inför.
– Vi har sett att det är mycket större efterfrågan på hyresrätter både i Ludvika och Smedjebacken, säger Jennie.

Projektet är uppdelat i två etapper och fastigheten på tre plan med hiss kommer inrymma 18 lägenheter. Lägenheterna kommer vara tvåor och treor i två olika storlekar. Tvåorna blir på 40 och 57 kvadratmeter medan treorna ligger på 76 och 86 kvadratmeter.

Trevåningshusen i trä som Sakofall vill bygga rymmer 18 lägenheter och har hiss. Lägenheterna kommer vara tvåor och treor i två olika storlekar. Illustration: Ritningshuset

– Vi har sett efterfrågan på lite mindre lägenheter och därför har vi gjort två olika storlekar på tvåorna, berättar Jennie som påtalar att hustypen blir annorlunda gentemot de tidigare projekten.
– Det är fortfarande i “Sakofalls-stilen”, försäkrar Jennie och att deras trähus passar in på landsbygden.
– Vi försöker få detaljer som spröjsade fönster och det blir loftgång. Varje lägenhet kommer ha balkong. Jag tror att det kommer passa in bra och bli ett trevligt område.

Det har tidigare varit bostäder på tomten.
– Många av de platser där vi byggt bostäder på den senaste tiden är platser där det tidigare stått hus, men när man bygger nytt blir det en helt annan standard än det gamla bostadsbeståndet, påtalar kommunalrådet.
Bygglov måste sökas, men projektet behöver inte genomgå någon samrådsprocedur då fastigheten ligger inom detaljplanerat område.
– En detaljplan reglerar hur man får bygga och så länge de håller sig inom detaljplanen medges bygglov, förklarar Rönning fördelen med ett område som redan är detaljplanerat.
– Vi vill sätta i gång så snabbt som möjligt så vi hoppas ha spaden i backen till tidig höst, berättar Jennie och att inflytt planeras till slutet av 2025.

Sakofall Fastigheter tar ett nytt initiativ att bygga på Timmermannen. Foto: Sara Flodin

I Söderbärke, projekt “Söderbergs hage”, Sakofall Fastigheter sex bostadsrätter. Den 26 juni har köparna av etapp två tillträde.
– Kör vi ett projekt så kör vi bostadsrätter eller hyresrätter, vi blandar inte, förklarar Jennie och att de ser en mycket större efterfrågan på hyresrätter nu.
Redan nu går det att visa sitt intresse för hyresrätterna genom att mejla Jennie. Utöver dessa hyresrätter är företaget i färd med att bygga 32 dito på Stora Hillänget i Ludvika. Sakofall Fastigheter har sedan tidigare hyresrätter på Valla Herrgård samt Magnetparken i Ludvika.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!