ANNONS

Sven Lundbäck tycker att den populära älvrundan skulle få en förlängning norrut och en övergång vid Kvarnsvedens kraftstation. “Många Borlängebor har glömt älven norrut”, säger han.
Foto: Karin Diffner

Så vill han förlänga älvrundan norrut

BORLÄNGE. Älvrundan mellan Hönsarvet och Forssa borde få en förlängning även norrut. Det menar Sven Lundbäck som skickat in ett medborgarförslag till kommunen. – Det är dags att Borlängeborna får tillbaka älven som KP fått “låna” i 120 år, säger han.

Ungefär fem kilometer är den populära promenadslingan som går på båda sidor älven från Bullerforsens kraftstation till Domnarvsbron. Sven Lundbäck som bor i Hönsarvet är en av dem som använder den.
– Jag brukar springa och det är bra, för på den sträckan går det ju inte att fuska, säger han med ett skratt.
Han ser att allt fler har upptäckt den natursköna rundan och anser att området bör värnas om.
– Det är inget överskott på vackra platser centralt i stan, men här finns det ett område som är jättepoppis.


Men norrut är det som om inte älven existerar, menar Sven.
– Borlängeborna verkar ha glömt bort att den finns efter alla år som industrin har “ockuperat” den.
För att utveckla området och göra det mer tillgängligt för dem som bor i Kvarnsveden, Lergärdet och Medväga anser Sven att rundan ska få en nordlig variant.
Den skulle i så fall följa älven från Bullerforsen och upp till Kvarnsvedens kraftstation.
– På östra sidan finns det redan en fin stig en bra bit, men Fortum måste öppna bron över Kvarnsvedsdammen för dem som går och cyklar, precis som man gjort här vid Bullerforsen.
På västra sidan av älven är det inte lika lätt att få ihop ett älvnära stråk på grund av natur och byggnation, men Sven har skissat på några olika varianter. En slinga går nära älven medan en annan går en bit upp genom bostadsområdet Yttermora innan den svänger ner till älven igen.
– Det finns mer eller mindre avancerade lösningar och behöver inte vara en perfekt runda – bara man kan ta sig runt.
Enligt Svens beräkningar skulle den norra älvrundan bli lite längre än den södra, cirka sex-sju kilometer.

Det blåa strecket visar den älvrunda som används i dag. Det röda visar en stig som redan finns norrut på Hönsarvssidan och de turkos-gröna strecken är Svens förslag på ny dragning.

Han föreslår att kommunen, Northvolt och Fortum tar hand om “sina bitar” av den tänkta rundan. Han anser att den skulle medföra många samhällsvinster, till exempel skulle biltrafiken till och från batterifabriken kunna minska.
– Och Borlänge blir vackrare och mer attraktivt att bo i.
Förutom en förlängd promenadslinga drömmer Sven om att den skulle kunna knytas ihop på mitten i Bullerforsens gamla kraftstation där han tycker det skulle bli en mötesplats.
– Den byggnaden är verkligen en pärla, utbrister han.
Han skissar upp ett samlingsställe där det både skulle kunna bedrivas café, pub eller restaurang samtidigt som man hyrde ut platser för till exempel distansarbete och studier.
– Tänk om man kunde ta en kaffe och bulle där, då skulle många nog orka gå både den södra och den norra älvrundan.

Facebook

ANNONS

ANNONS