ANNONS

Erik Odens, näringslivschef i Ludvika, tror att kommunens färska näringslivsstrategi kan höja företagsklimatet mer.
Foto: Karin Diffner

Så rankar företagen Ludvika och Smedjebacken

LUDVIKA/SMEDJEBACKEN. Ludvika kommun klättrar försiktigt på Svensk näringslivs företagsranking men ligger fortfarande långt ner på listan. – Vi är inte nöjda, men vi hoppas att vi börjat bryta trenden nu, säger näringslivschefen Erik Odens.

Enligt Svensk näringslivs företagsranking ligger Ludvika kommun på plats 237, vilket är en liten förbättring från förra året då placeringen var plats 246 av landets 290 kommuner.
– Det är ett blygsamt steg i rätt riktning, men vi hoppas och tror att vi med vår nya näringslivsstrategi ska kunna höja resultatet framöver, säger Erik Odens.
– Den har tagits fram i samarbete med näringslivet för att se vad vi ska tillsammans ska se över för att göra kommunen mer attraktiv.
Är det några särskilda frågor som ni kommer att jobba med?
– Ja, det finns ett behov av ha mer dialog med tjänstemän och politiker, till exempel när det gäller upphandlingsfrågor. Där kommer vi att jobba mer för att värna det lokala näringslivet och peppa dem att vara med i offentliga upphandlingar.
Att många företagare tar upp brottslighet och otrygghet som ett problem är en annan fråga som kommer att få extra fokus under hösten och våren, enligt Erik Odens.
– Vi samarbetar med säkerhetsavdelning, polisen, länsstyrelsen och Svensk näringsliv och går från näringslivsenheten in och belyser företagsfrågorna, säger han.

I Smedjebacken är siffrorna omvända. Där ligger kommunen betydligt bättre till, på plats 166, men har ändå backat lite sedan förra rankingen då man låg på 147:e plats.
Näringslivschefen Roger Sjöberg anser att undersökningen och rankingen ger en förenklad bild av verkligheten, bland annat eftersom det bara är 74 företag av cirka 1 000 i kommunen som svarat.
– Man känner åt vilket håll vinden blåser, men de här frågorna är betydligt mer komplexa än så, säger han.
Sjöberg tycker att kommunens placering är “acceptabel” och är nöjd med att företagarna rankat kontakten med näringslivsenheten högt.
– Relationen med företagarna är den viktigaste, att vara på tå, lära känna dem och veta vad de behöver hjälp med – även om vi inte alltid kan hjälpa dem, säger han.
En viktig fråga att jobba framåt med i Smedjebacken är kontakten mellan företagarna och skolan, något som företagarna efterfrågat för att trygga kompetensbehovet i framtiden.
– Det är ett arbete som vi påbörjade före pandemin och nu tar upp igen, säger Roger Sjöberg.

Så ser det ut i hela Dalarna
Kommun, Ranking 2021, Förändring från 2020:
Vansbro: 32, +3
Rättvik: 42, +1
Orsa: 72, +11
Leksand: 80, -19
Malung-Sälen: 107, -26
Mora: 125, -48
Älvdalen: 133, -7
Smedjebacken: 166, -19
Falun: 176, -2
Avesta: 206, -48
Ludvika: 237, +9
Gagnef: 241, +26
Hedemora: 243, +6
Borlänge: 249, -53
Säter: 280, -51

Fakta om rankingen:
Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i landets kommuner baseras till 2/3 på en enkät som 32 000 företag svarat på och till 1/3 på fem statistikfaktorer.
Tolv enkätfrågor ingår i rankingen, som väger från 1/3 till 1/72 i det totala rankingresultatet.
Enkätfrågan om vilket sammanfattande omdömet företagen vill ge företagsklimatet i den egna kommunen viktas med 1/3.
Läs mer om rankingen på www.foretagsklimat.se

Facebook

ANNONS

ANNONS