Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Antalet A-traktorer ökar i både Dalarnas län och landet överlag. Fördelat per 1 000 invånare är dock siffrorna märkbart låga i Falun, jämfört med flera andra dalakommuner.
Foto: Dreamstime

Så många A-traktorer rullar på Faluns vägar

FALUN. De senaste tio åren har antal A-traktorer på de svenska vägarna tredubblats. Också i Falun ökar fordonstypen i mängd, men Falun sticker delvis även ut i blygsam mening. Detta då man har lägst antal A-traktorer per invånare i hela Dalarna.
Det har aldrig funnits så många A-traktorer som nu i Falu kommun.
Residensstaden har i totala nummer störst antal A-traktorer i Dalarna – men per invånare är man betydligt längre ned i statistiken. Med nio A-traktorer per 1 000 invånare är Falun den kommun i länet som har minst antal A-traktorer i detta hänseende.
Siffror från statliga förvaltningsmyndigheten Trafikanalys (som sedan sammanställts av Newsworthy) visar att det i slutet av 2022 fanns 518 A-traktorer registrerade i kommunen. Det innebär nästan en tredubbling jämfört med 2012.
Därmed följer Falun en tilltagande trend som syns i både län och land. Fordonets stegring i popularitet märks inte minst under de senaste fyra åren. Trafikanalys bedömer att detta delvis beror på att fordonskraven ändrades sommaren 2020, vilket gjorde det enklare att bygga om modernare bilar till A-traktorer.
De aktuella siffrorna visar även följande:
• Flest A-traktorer per invånare i Dalarna hittas i Malung-Sälens kommun
• Störst procentuella ökning sett till hela landet står Lidingö, Täby och Danderyd för
• Flest A-traktorer per invånare i hela landet finns i Åsele kommun – 29 per 1 000 invånare
Länets mest markanta ökning procentuellt ses i Ludvika. Där har antalet A-traktorer ökat från 66 till 329 mellan åren 2012 och 2022.
Fakta – antal A-traktorer i Dalarna 2022

(Källa: Trafikanalys/Transportstyrelsens vägtrafikregister)
[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,451497" floating="3" ap mute pl=988 nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!