ANNONS

Kommunstyrelsens ordförande Fredrik Rönning, TF samhällsbyggnadschef och ekonomichef Jonas Källman välkomnar Roger Sjöberg till jobbet som näringslivschef.

Rutinerad företagare ska lotsa näringslivet

– Det är nog fem år sedan jag rörde ett spö, säger fiske- och hockeyentusiasten Roger Sjöberg, kommunens nya näringslivschef.

Roger Sjöberg efterträder förre näringslivschefen Lennart Silfverin, som har gått i pension. Sjöberg har de senaste tio åren jobbat i kommunen som näringslivsutvecklare.
– Vi fick ett antal kandidater, 35 stycken, och utifrån det gjordes ett urval som intervjuades, säger kommunens koncernekonomichef Jonas Källman.
Han fortsätter:
– Vi kände att Roger hade den kompetens och bakgrund som vi vill ha och han uppfyllde de “skall- och bör” krav som satts upp.
– Det ska bli kul, spännande. Jag trivs att jobba här i kommunen, förtydligar Roger Sjöberg med ett leende.

I sin nya roll kommer han närmare företagen, och menar att det redan är en bra utveckling och han är nöjd med jobbet som görs redan nu. Att det kommer att bli nyheter och förändringar låter han förstå, men vill inte gå händelserna i förväg, utan vill diskutera fram det med näringslivet.
Den enkät/rapport som gjorts av Framväxtbolaget kommer att användas som underlag i nya processen för ett ännu bättre företagsklimat.
“Under våren har Ola Granholm, Framväxtbolaget i Dalarna AB, på uppdrag av Smedjebackens kommun kartlagt och utrett hur kommunen i framtiden kan jobba med näringslivsfrågor.
En av slutsatserna var att en ny näringslivschef skulle rekryteras.
Tjänsten tilldelades alltså Roger, som har gedigen företagarbakgrund. Vilket tillsammans med erfarenheter från kommunens näringslivsarbete och hans goda lokalkännedom bildar en solid grund att stå på i det kommande arbetet för näringslivsenheten.
Utredningen visar på ett förbättrat företagsklimat i kommunen och att företagarna överlag är nöjda med näringslivskontorets insatser de senaste åren. Det finns dock en önskan om att utveckla dialogen med kommunen, samt att kommunen och företagen tillsammans prioriterar och följer upp näringslivsaktiviteter”
, skriver kommunen.

Förvaltningschefen fick av utskottet i uppdrag att leda arbetsgruppen som ska samordna kommunens samlade näringslivsarbete. Gruppen har representanter från näringslivskontoret, miljö-och byggkontoret, kommunens bolag, Visit Dalarna och Samarkand.
Roger Sjöberg ska i samverkan med företagarföreningarna starta en samrådsprocess för att ta fram en gemensam agenda. Det kommer att ske i nära samarbete med nya samhällsbyggnadschefen Stefan Bosbach som tillträder den 1 september.

“Fredagsgruppen”, som startade i detta syfte under pandemins inledning, är en start till detta och kommer att fortsätta med sitt arbete men kommer att byta namn till “Näringslivsgruppen”.
Att näringslivet är viktigt för orten låter kommunstyrelsens ordförande Fredrik Rönning (S) den samlade pressen förstå genom att påpeka: Kommunens uppgift är att möjliggöra för näringslivet och i detta är nyutsedd näringslivschef Roger Sjöbergs roll en viktig del.

Fakta Roger Sjöberg.
Ålder: 52 år.
Födelseort: Ludvika. Men uppvuxen i Smedjebacken.
Bor i dag: I Ludvika, men letar hus i Smedjebacken/Ludvika, gärna nära vatten.
Familj: Två vuxna barn som är utflugna och har egna familjer.
Bakgrund: Tidigare jobbat med eget företag i 14 år, bland annat drivit turistbyrån i Smedjebacken på entreprenad, och ägt Malingsbo camping som såldes 2009. “Jag vet problematiken med eget företagande, både att lyckas och misslyckas.”
Fritid: Ute mycket i naturen, tränar, springer. Gillar ishockey och fiske, har spelat i SHC.

Facebook

ANNONS

ANNONS