Nästa helg, den 14-15 maj, välkomnar Dalaportens OL till en orienteringstävling med deltagare från hela Sverige.
Foto: Dalaportens OL

Runt 1 200 orienteringslöpare väntas tävla i Avesta

AVESTA/DALARNA Under helgen den 14-15 maj arrangerar Dalaportens OL nationella orienteringstävlingar i Västanberg, strax utanför Avesta. Det beräknas att runt 1 200 löpare kommer att delta i ett 40-tal klasser.

Orientering är en tränings- och tävlingsform som passar alla åldrar.
Foto: Dalaportens OL
– Första start är klockan 10.00 båda dagarna och tävlingen pågår i cirka tre timmar, säger Mats Lundberg, tävlingsledare Dalaportens OL.
Dalaportens OL är största orienteringsföreningen i Avesta kommun och Mats Lundberg ser fram mot en tävling med många deltagare.
– DOL-kampen är vår stora tävling med runt 1 000 anmälda varje dag, men pandemin har gjort att det har varit uppehåll med tävlingar under ett par år. Jag tror att i bästa fall kan det bli runt 600–700 anmälda per dag nästa helg, säger Mats Lundberg under ett telefonsamtal.
Han menar att det är svårt att uppskatta då man får anmäla sig sju dagar innan tävlingen.
– Tyvärr har nog orienteringen tappat minst en tredjedel under pandemin och tuffast är att få tillbaka ungdomar. Vi har kunnat träna i mindre grupper men vi har inte fått ha några tävlingar så det har varit kämpigt. Orientering är annars den enda idrotten där du kan vara med från barnsben till ålderdom.

Nu kommer förhoppningsvis cirka 1 200 löpare från hela Sverige till Avesta och båda dagarna är så kallad medeldistans. Lite kortare banor med en segrartid runt 25–27 minuter. Vägvisning finns från Åsgarns bygdegård.
– Vi hade SM i orientering på samma ställe 2005 strax söder om Åsgarns bygdegård.
Mats Lundberg konstaterar att Hällbergs klack är unikt på många sätt med både flacka och kuperade områden.
Senast söndagen den 8 maj kan man anmäla sig via Eventor. Efteranmälan senast onsdag den 11 maj och efteranmälda lottas in i startlistan. Anmälan till öppna klasser går även att göra på tävlingsdagen.
– På direktanmälan finns upp till nio olika banor i olika längd och svårighetsgrad. Det är skillnad på banorna men segrartiden är densamma för dam och herr, säger Mats Lundberg.

Facebook

ANNONS

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!