ANNONS

Kerstin Byström, Gerd Uleander, Anette Norrman och Lars-Åke Wettercrans vid Runnbergsgården.
Foto: Maria Karlsson

Runnbergsgården visar ett stycke svensk historia

LUDVIKA. På den gamla Runnbergsgården från 1700-talet i Saxdalen har lanthandeln med tillhörande slakteri, fläskkällare, uthus och bostad fått stå orörda i decennier. Gården är i dag privatägd, men Rävvåla Kulturförening har nyttjanderätt på byggnaderna, förutom privatbostaden. – Gården har även intresserat personer från Dalarnas museum, den var exklusiv även i deras ögon vilket bland annat ledde till en dokumentation, berättar Lars-Åke Wettercrantz i föreningen.

JL Runnbergs diversehandel i Saxdalen var länge den enda affären i byn Rävvåla, nuvarande Saxdalen. Verksamheten startade redan 1870 av Anders Runnberg, som sedan drev affären tillsammans med sin son Johan Leonard. Den övertogs 1918 av Johan Leonards son Harald.
Konkurrensen från en nyöppnad affär och omdragning av vägen genom byn var anledningen till att Harald senare valde att flytta sin verksamhet till en lokal med bättre läge. 1933 vred han om nyckeln till den gamla affären och mycket av inredningen och det som hörde till affären stod sedan orört i flera decennier.

Den gamla affären stod nästan orörd i decennier.

På 1990-talet träffades Saxdalsbon Kerstin Byström och ättlingen till handlaren och nuvarande ägare till gården, Anette Norrman, på en begravning. De började prata om den gamla affären och det i sin tur ledde till att de senare låste upp dörren och gick in i.
– Det var så spännande att se en helt orörd affär, säger Kerstin Byström.
1997 bildades Rävvåla Kulturförening och drivande var från början Kerstin Byström och Lars Åhlström. Till en början handlade det om att rusta upp den gamla lanthandeln, som på olika sätt visar hur det kunde se ut i en diversehandel från den tiden men också ger förståelse hur arbetet där gick till och hur livet var för människorna på den tiden.

Anette Norrman visar bostaden som den kunde ha sett ut.

På ”kontoret” finns exempelvis så kallade kontraböcker kvar.
– Man handlade på krita och skrev upp allt i böckerna. När avlöningen kom betalade man efteråt. Snus och kaffe var viktigt ser man i böckerna, säger Lars-Åke Wettercrantz, aktiv i föreningen sedan många år tillbaka.
Men det fanns även andra spännande utrymmen på gården som stått mer eller mindre orörda. Bostaden och slakteriet med tillhörande fläskkällare ger också en bild av hur livet kunde se ut.
Det fordrades stora renoveringar av byggnaderna och många timmar med ideellt arbete har lagts ned av i första hand styrelsen i föreningen. Men i god samverkan med Anette Norrman och hennes man Ronny Norrman. Föreningen har även fått så kallade kungabidrag för att renovera.

Ulrika Signahl, Britt-Marie Pira och Helena Wallman har fullt upp i kaféet.

Anette Norrman minns när hennes farmor och farfar bodde kvar. Då brukade hon och hennes kusiner smyga in i affären som då bara användes som förråd.
– Det kanske inte skulle ha blivit någon affär om det inte var för Anders Runnbergs fru Anna Lisa som tyckte de skulle ta hem en tunna sill så byborna slapp åka till Grängesberg och handla. Det var så det började, berättar hon.
Det finns nu ett museum på gården där temat varierar. Det nyaste projektet på gården är ”teatern” som byggts i gamla logen och invigdes sommaren 2021.
– Vi har också guidade visningar av gården vid evenemangen eller efter överenskommelse, berättar Gerd Uleander, ordförande i Rävvåla Kulturförening.

Skylten gjordes från början efter ett gammalt fotografi.

Saxdalens dag på Runnbergsgården
Den 20 augusti arrangeras Saxdalens dag. På Runnbergsgården firas den med bland annat byloppis, hantverks- och konst-utställning, knallar och guidad rundvandring. Dessutom delas Rävvålakroken ut och Saxdalens manskör hyllar Evert Taube.

Facebook

ANNONS

ANNONS