Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Helena Bywall, grundare av ByCare Företagshälsa, och Ulla Jark, företagssköterska, visar upp ett av mottagnignsrummet som finns i företagets lokaler i Västerby, mellan Hedemora och Säter.
Foto: Pär Sönnert

Rullande företagshälsovård utgår från Västerby

VÄSTERBY. Tack vare en liten mottagning på hjul kan ByCare Företagshälsa i Västerby åka ut till kunderna, i stället för tvärtom. I vagnens mottagningsrum kan de flesta olika hälsokontroller och provtagningar göras. – En väldigt smidig lösning, säger verksamhetschefen och grundaren Helena Bywall.

I februari 2020 startade Helena Bywall företaget, strax innan coronapandemin lamslog världen. Grundandet skedde i Leksand, där Helena då bodde. Året efter flyttade ByCare till Västerby, i samma lokal som bland annat det stora gymmet som drivs av Gymnos.
– Först fick vi Boliden i Garpenberg som kund och sedan Österling Bygg här i Västerby. Då fanns det önskemål om att vi skulle finnas på plats i Hedemora kommun. Jag fick tips om att det fanns lediga lokaler i samma byggnad som gymmet och det blev en perfekt lösning, säger Helena Bywall.

Med hjälp av denna vagn kan ByCare åka ut till företagen så att de anställda kan göra sina undersökningar och provtagningar direkt i vagnens mottagningsrum. Foto: Pär Sönnert

Företaget har fem fast anställda, några timanställda och även samarbeten med 45 konsulter, som är verksamma inom flera områden.
– Vid mottagningen i Västerby finns undersköterska och en företagssköterska på plats alla dagar i veckan och vi har kvällsmottagning med företagsläkare och undersköterska en kväll per vecka. Dessutom är vår hälsocoach här två dagar i veckan och använder sig då av gymmet i sitt arbete med kunderna, säger Helena Bywall.

Ulla Jark (stående) och Helena Bywall i lokalens entré. I bakgrunden, till höger, ses gymmet som drivs av Gymnos.

Tack vare en mottagning på hjul kan man även besöka andra företag, i stället för tvärtom.
– Då kör vi vagnen, med mottagningsrum, till företagets parkering och så kan deras personal komma ut en efter en och göra hälsokontroller. Detta är väldigt smidigt, för alla parter. Det blir betydligt färre resor och det blir även en bättre arbetsmiljö för våra anställda, som Ulla, säger Helena Bywall.
Ulla är företagssköterska, heter Jark i efternamn och började jobba på ByCare i våras.
– Under årens lopp inom företagshälsa har jag gjort undersökningar på alla möjliga ställen, i konferensrum, omklädningsrum eller små förråd. Det här är mycket smidigare, säger Ulla Jark.

“En bild på ´kärngänget´ som jobbar regelbundet hos oss på ByCare, både i Västerby och i Boliden”, hälsar Helena Bywall. Från vänster: Laila Danielsson, företagssköterska, Lars Leander, företagsläkare, Carina Axols, företagssköterska, Sami Hyyppä, hälsocoach, föreläsare, Lars Pettersson, beteendevetare/samtalscoach, och Jennie Björklund, undersköterska/admin (även utbildad hälsopedagog). Foto: Pressbild

Helena Bywall är numera bosatt i Västerås, där företaget precis är på väg att starta upp en filial. Ulla Jark bor i Torsång, utanför Borlänge.
– Och jag som kommer utifrån har märkt att företagen här i Hedemora kommun helst vill jobba med lokala företag, man vill hålla sig inom kommungränsen, säger Ulla Jark.
Nyligen blev de utsedda till ett av ”Länets Företagare” av Sveriges Företag.
– Det känns roligt, vi är väldigt stolta. De har flera kriterier som de går efter, som kundnöjdhet. Det är inte bara siffror, säger
Helena Bywall.

Ulla Jark och Helena Bywall framför den vagn som företaget använder för att erbjuda företagshälsovård på plats. Foto: Pär Sönnert

Då företaget jobbar med företag som är verksamma inom väldigt olika branscher så är det svårt för dem att säga något specifikt om hur de jobbar.
– Men det primära är ju att vi ska visa för företagen hur de ska jobba förebyggande för att undvika att människor skadar sig på jobbet. Att det går att fånga upp saker tidigt, innan det har gått för långt, säger Helena Bywall.
– Och i den bästa av världar skulle vi bara behöva jobba förebyggande, tillägger Ulla Jark.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!