Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Ellen Björk som går i 5A fick hjälp av Pierre Harborg när hon testade att åka skateboard på “Idrottens dag”.
Foto: Sara Flodin

Rörelseglädje på “Idrottens dag”

KARLBO. Karlbo skola var en av Avestas skolor där eleverna fick sporta lite extra under “Idrottens dag”. – Vi har valt fyra sporter som man kanske inte tänker på är sporter. Skateboard som är en OS-gren och hopp med eller utan käpphäst, samt två friidrottsgrenar; längd- och höjdhopp, förklarar idrottsläraren Camilla Lundvik Barkelius.

Pierre Harborg, som har åkt skateboard i snart 30 år och varit engagerad i Avestas skatepark, hjälper nybörjaren Ellen Björk som tyckte att det var kul att prova på att åka skateboard.
– Det gäller att träna grunderna i små steg, tipsar Pierre.
– Det första är att stå på skateboarden utan att ramla, ge lite fart, böja på benen och veta hur man svänger. Det är inte så lätt, påtalar han.
– Det hade nog inte gått så bra om jag inte böjt på benen, erkänner Ellen.
– Vi har haft elever som stått på skateboard första gången idag och klarar nu av att åka och svänga lite, berättar Camilla.
– En del har det i sig och för andra tar det längre tid, konstaterar Pierre.

Skateboardförbundet gör just nu en satsning, som kallas för “School on board”, på bland annat Karlbo skola. I och med rörelsesatsningen har skolans skateramp fixats till med nya skivor och målats om. Under några kommande veckor ska skolan även få låna små portabla skateboardramper samt en rail box från Dalarnas lokala skateboardförening. Fritidsbanken bistår med skateboards och hjälmar.

Skateboardförbundet har producerat en serie korta instruktionsfilmer med 19 trick som eleverna kan träna på. Allt från att komma upp på brädan och sen vidare. Till detta har de skapat en checklista som ni kan printa ut genom att skanna bilden.
Idun Lindén och Nathalie Lönnberg i klass 1 hoppade varv på varv med käpphästarna. Foto: Sara Flodin

Idrottens dag går ut på att barnen ska vara igång under 120 minuter. Idrottsläraren Camilla Lundvik Barkelius tycker dock inte att skolans elever rör sig för lite.
– Inte på vår skola. Vi har en rörelseprofil där vi satsar extra. Alla elever har idrott två gånger per vecka. De dagar eleverna inte har skolidrott har alla klasser 20 minuter hälsa och rörelse där de gör något som höjer pulsen. Vi försöker få in en liten kort rörelsepaus mitt i alla lektioner. Det kan vara en “härma mig-övning” eller en koordinationsövning, förklarar Camilla.

Idrottsläraren Camilla Lundvik Barkelius höll i gång eleverna på Karlbo skola under “Idrottens dag”. Foto: Sara Flodin

Idun Lindén och Nathalie Lönnberg i klass 1 hoppade med käpphästarna till de var alldeles svettiga. De tyckte att det var roligt att hoppa, men var inga rookies, detta har de gjort förut.
Tillsammans med kompisarna Sally Söderlund och Agnes Nilsson svarar de “ja” på frågan skulle vilja tävla. Då avslöjar Camilla “hemligheten” att skolan ska arrangera en käpphästtävling denna höst.
– Blir det dressyr också, undrar Agnes Nilsson som ridit käpphäst under fyra år, men får svaret att det endast blir ett arrangemang med en hopp-tävling denna höst.

Fakta Idrottens dag:
Syftet med Idrottens dag är att motverka stillasittande bland barn och ungdomar. Dagen ska förhoppningsvis inspirera till rörelseglädje för de unga och att de hittar gemenskapen i någon lokal idrottsförening.
Riksidrottsförbundet är tillsammans med sina 19 RF Sisu-distrikt nationell huvudarrangör av Idrottens dag.
Alla skolor som deltar ingår i den stora nationella ”Rörelsesatsning i skolan”.
I Dalarna deltar 90 skolor, vilket är flest i landet. Oftast har skolorna egna arrangemang.
Idrottens dag är Sveriges bidrag till European School Sports Day.
Text faktaruta: Maria Karlsson

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!