ANNONS

“Naturpasset” leder deltagarna ut på äventyr i Faluns grönområden där nya vyer samsas med småluriga utmaningar. Såväl till fots som till cykel. “Kontrollerna sitter ute i flera månader, i vårt fall till och med den 30 september”, berättar OK Kåres Jannike Wåhlberg.
Foto: Sonny Jonasson/Arkiv

“Roligt klur för hela familjen”

FALUN Naturen lockar. Denna sommar av förklarliga skäl i mycket hög grad. I Falun kan skog och mark upplevas via “Naturpasset”.

Orienteringsklubben OK Kåre står värd för en aktivitet känd som “Naturpasset”. En motionsfrämjande utomhusupplevelse som växt sig populär bland Faluborna. Passet bjuder utmaningar till fots eller cykel, och tempot bestäms av deltagarna själva.

Geografiskt fokus är i år de omfångsrika och natursköna markerna tillhörande Jungfruberget och Rottnebyskogen.
Jannike Wåhlberg vid OK Kåres breddsektion förklarar grundtänket.
– Det här är väldigt enkelt och billigt, så i princip alla kan vara med.
– Kontrollerna sitter ute i flera månader, i vårt fall till och med den 30 september, och man kan välja egen tid och takt och gå ut hur många eller få gånger som man själv har lust. Man kan även vinna priser, både lokalt och centralt.

“Naturpasset” – eller “Hitta ut” som vissa orter också benämner det – tar de aktiva med på tur i en regi som gör att många beskriver det som att se sina närmiljöer på nya sätt. Vyer och detaljer som breddar bilden av vad man tror är bekanta marker.
– Det är en otroligt populär aktivitet, inte minst i coronatider. Det här passar lika bra för barnfamiljer som sjuttioplussare och alla däremellan, upplyser Jannike Wåhlberg.
Och fortsätter:
– Folk är verkligen på hugget i år, och jag har jag fått beställa fler kartor och mappar så att vi kan svara upp mot den stora efterfrågan, vilket är väldigt roligt.

Cykelpasset ingår i “Naturpasset”. I detta erhålls en cykelkarta över hela Falun med kontroller på samt lika många fotografier. Utmaningen är sedan att vid varje cykelkontroll lyckas identifiera vilken bild som är förevigad just där.
– Roligt klur för hela familjen, avslutar Jannike Wåhlberg.

Facebook

Populärt på webben

ANNONS