ANNONS

Kommunalråder Fredrik Rönning rockade socka med eleverna på Vinsboskolan i Smedjebacken.
Foto: Bo Joffer

Rockade socka med Fredrik Rönning

SMEDJEBACKEN. Hela skolgården dansade rocka socka tillsammans med kommunalrådet Fredrik Rönning och tjejerna ur sexorna på Vinsboskolan på internationella Downs syndromdagen.

21 mars var det den FN-stadgade internationella Downs syndromdagen och Annonsbladet var med på Vinsboskolan i Smedjebacken där alla eleverna var med och ”rocka sockorna”, med olika strumpor på fötterna tillsammans med kommunalrådet Fredrik Rönning (S).
Vinsboskolan har en eldskäl, Marie Nygren som är pedagog för den integrerade särskoleklassen på Vinsboskolan:
– Det är ett roligt sätt att uppmärksamma allvarliga och viktiga frågor. Vi väljer att fira alla de här personerna den här dagen som också är ett dilemma vi står inför varenda dag, okunskaper och en kamp för allas lika värde, förklarade hon och hela Vinsboskolan har varit engagerade i Down syndromdagen och Fredrik Rönning höll ett tal om lika värde, samma rättigheter…
– Alla är unika, underströk han men han inledde sitt tal med att skrika hej och fick ett rungande hej tillbaka och när han frågade om alla olika strumpor på sig så sträckte han upp sina händer och hela skolgården fylldes genast av uppsträckta händer.

Sedan fylldes skolgården av rockande sockelever ledda av sexornas sex tjejer Molly Andersson, Alva Andersson, Tuva Holmlund, Tilde Hedman, Moa Karlsson och Elviva Östlund som rockade loss till låten Rocka sockor ett par gånger tillsammans med elever, lärare och alla som var på skolan denna dag
Rönning erkände att när han på morgonen skulle sätta på sig olika strumpor så hade han massor, men bara svarta.
Så han begav sig genast till anrika Bröderna Bergströms och så var dagen räddad när han tog chansen att besöka alla klasserna och aktiviteterna
Hela skoldagen byggdes på temat värdegrund och avslutades med att fritids ordnade med utedisco med fika.

Personer med Downs syndrom har vanligtvis tre exemplar av kromosom nummer 21. Därför infaller internationella Downs syndromdagen den 21/3 varje år.
– Det lärde jag mig av mina egna barn igår, erkände Rönning.
Att strumporna blivit symbol för dagen beror enligt Svenska Downföreningen på att när strumpor paras ihop vid hälarna, liknar de en kromosom – ett kryss.

Publicerad i Annonsbladet (Ludvika/Smedjebacken) vecka 14 2019.

Facebook

ANNONS

ANNONS