ANNONS

Om allt går som kommunledningen vill så kan Fasta paviljongen vara borta under 2021.
Foto: Karin Diffner

Rivning av Fasta paviljongen rycker närmare

I snart 30 år har Fasta paviljongen på Skönviksområdet fått stå och förfalla, men nu kan det snart bli aktuellt med en rivning.

– Det är väldigt många som är där och springer och det är för farligt, säger kommunalrådet Mats Nilsson (S).
Landstinget sålde i början av 1990-talet Säters sjukhus fasta paviljong till ett företag som aldrig gjorde något med byggnaden. Sedan har den förfallit och varit mer eller mindre “herrelös” i många år. Efter många byråkratiska turer står Säters kommun numera som ägare till paviljongen.
I flera år har kommunen också haft ett avtal med en Stockholmsbaserad byggherre som velat riva och bygga bostäder på platsen. Men nu vill kommunledningen inte förlänga det avtalet längre.
– Nej, han har fått en möjlighet att vara med, men inte presterat några planer mer än en skiss i början, säger Mats Nilsson (S), ordförande i kommunstyrelsens arbetsutskott.
Förutom att inte förlänga avtalet vill nu ledamöterna i arbetsutskottet också att samhällsbyggnadsnämnden ska börja ta fram en plan för att riva byggnaden.
– Vi måste säkra fastigheten eftersom det är för farligt att vistas där. Vi har försökt med flera åtgärder att hålla folk borta, men det har inte hjälpt.

När kan en rivning bli aktuell?
– Under 2021, men först måste vi se hur processen med avtalet går och om vi hittar någon entreprenör som kan riva till ett bra pris.
Vad vill ni göra med marken efter rivningen?
– Det har vi inte bestämt än, men det kan bli parkmark, bostäder eller annan typ av verksamhet, säger Mats Nilsson.
Kommunfullmäktige har tidigare öronmärkt 2,5 miljon till rivningen, enligt Andréas Mossberg som är samhällsbyggnadschef i Säter. Enligt honom kan en rivning tidigast bli aktuell i höst.
– Vi måste titta på detta i lugn och ro och se hur vi ska göra, vilket material som kan återvinnas och vilka företag som kan göra det, säger han.
Politikerna i arbetsutskottet var eniga om att inte förlänga avtalet med byggherren och att beställa rivning av Fasta paviljongen. Slutligt beslut fattas av kommunstyrelsen.

Facebook

ANNONS

ANNONS