Sofia Lederud är ridskolechef och ridlärare i Åsebo ridsällskap som erbjuder lektioner för alla åldrar.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Ridklubben fungerar som en fritidsgård

Sofia Lederud var fem år när hon började rida hos Åsebo Ridsällskap och som 13-åring hade hon sina första ridlektioner. Idag är hon ridskolechef och ridlärare med koll på häst och ryttare.

– Vi har verksamhet sju dagar i veckan och det är alla åldrar, från två år och upp till 70 år, säger Sofia Lederud.

Senaste satsningen är ridskoj för barn i åldern två till fyra år som startade i augusti.
– Det blev fullt direkt så vi fick göra två grupper, säger Sofia Lederud och fortsätter:
– Sen har vi ridlekis för barn mellan fyra och sex år på shetlandsponnyer. Vi har både vuxengrupper och tävlingsgrupper och under sommaren har vi ridläger. Det har vi även under jullovet.Med tanke på den breda verksamheten är det många som jobbar på ridskolan.
– Här är det högskoleutbildad personal som har specialkunskaper och säkerheten är A och O.

Förutom ordinarie personal har ridskolan 13 teorilärare i åldern 13–16 år och 32 skötare som är tio år och uppåt.
– Det här innebär att barn och unga får en skolning in i ridverksamheten och vi utbildar goda hästmänniskor. Vi är faktiskt näst största ridklubben i Dalarna, förra året var vi störst.

Sofia har även ett ben i hockeyvärlden genom de båda sönerna som är 23 och 13 år.
– Det är jättekul men kräver sin tid då det ofta är lång resväg till träningsmatcherna.
Att det är mer än fullt upp är förståeligt. Sofia har också egna hästar att ta hand om och driver en mindre verksamhet med inridning och uppfödning hemma på gården. Dessutom brukar hon vara lagledare för Åsebos hopplag och har tagit samtliga divisioner till vinst och placeringar i många år.

Med tanke på Sofias långa erfarenhet som ridlärare är frågan hur det allmänna ridintresset ser ut?
– Intresset är nog ganska konstant, det följer barnkullarna. Däremot blev det stor uppslutning på sommarens ridläger. Det blev också stor efterfrågan när man fick ha ridning som friskvård, då var det många vuxna som anmälde sig.
Sofia berättar att de har 26 hästar i verksamheten och de har vuxenridning i princip alla dagar.
– Sen har vi runt 12-14 tävlingsdagar varje år för att få in pengar. Som ideell förening krävs många ben att stå på om ekonomin ska gå ihop. Men det är inte svårt att få folk engagerade och det är frivilliga insatser.
Sofia påpekar att ridsporten är bra och nivåanpassad och här kan du gå hela vägen utan att behöva köpa en egen häst.
– Ridning kan du börja med i vilken ålder som helst.Klubbens anläggning är helt handikappanpassad och de skulle gärna vilja ha ett samarbete med kommunen.
– Då skulle vi kunna ha mer ridning för människor med olika funktionsnedsättningar.

Om du fick önska något mer i verksamheten, vad skulle det vara?
– Fanns det möjlighet och pengar skulle jag gärna vilja ha ett avelsprojekt med målet att få in det i vår verksamhet. Men då krävs det investeringar på gården.
Nu är det inte bara riktiga hästar som Åsebo ridsällskap erbjuder, här finns även möjlighet att träna med käpphästar. Strax utanför ridhuset finns några käpphästhinder, dels som klubben själva köpt in och dels genom sponsring av företag.
– Det är ett bra sätt att lära om hinder. Barnen hoppar med eller utan käpphästar och det här är något som växer och börjar bli riktigt stort.

Inom ridsporten har tjejerna stor majoritet och det är svårt att få med killarna. Så även i Åsebos ridklubb.
– Det funkar när killarna är små, men när de är runt sju–åtta år brukar fotboll och andra intressen ta över. Men vi har en aktiv kille i vårt elitlag på ponny.
Något som däremot lockat många killar är ett integrationsprojekt som pågått under tre år.
– Från början var det 60 deltagare, och då var killarna i majoritet. Förra terminen var det 40 kvar och när höstterminen började var det åtta deltagare.

Den här dagen är det dags för en barngrupp i åldrarna åtta till tio år, och de flesta vill göra i ordning sin häst själv. Med eller utan hjälp av Sofia Lederud eller en förälder.
– Här är det alltid något på gång, och vi fungerar som en stor fritidsgård, säger Sofia Lederud.

Fakta Åsebo Ridsällskap
Klubben bildades formellt år 1978 men hade ridlektioner långt tidigare. År 1981 blev klubben ansluten till Ridfrämjandet. I dag bedrivs verksamheten på Isaksbo gård dit ridskolan flyttade 1 maj 2005.
Under sommaren 2005 byggde ridskolan ett eget ridhus med ideell kraft och därmed kunde Åsebo även bedriva verksamhet inomhus.
Varje vecka deltar cirka 250 aktivt ridande elever och klubben har 400 medlemmar.

Hästtätt land
Enligt Svenska Ridsportförbundet finns det runt 355 000 hästar i Sverige vilket gör oss till Europas näst hästtätaste land efter Island.
I Dalarna beräknas det finnas 18 800 hästar enligt Jordbruksverkets statistik för 2017.
Hästsport är Sveriges tredje största ungdomsidrott och en av de största sporterna för personer med funktionsnedsättning.
Över en halv miljon människor rider regelbundet och av dessa är runt 450 000 kvinnor. Hästnäringen omsätter cirka 31 miljarder och skapar 17 000 jobb.

Mocka oftare
Enligt en ny forskningsstudie kan frekvent mockning minska hästnäringens potentiella övergödningseffekt med över 70 procent. Därför har organisationen Race for the Baltic lanserat initiativet ”Varje skit räknas” tillsammans med LRF häst och Hästnäringens Nationella stiftelse, HNS. Syftet är att öka kunskapen om hästgödselns påverkan på övergödningen och uppmuntra landets hästhållare att mocka oftare.

 

Elsa, som är nio år, är redo för en ridlektion.
Ryttarna följer Sofia Lederuds instruktioner och har koll på tyglar och häst.
Minna är sju år och har ridit i tre år. Den här dagen ska hon provrida shetlandsponnyn Fie.
Tilde är åtta år och får hjälp av storasyster Emelie som är tio år och ska börja skötarkursen.
[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS