ANNONS

Annette Brantemar Nordin och Per Olov Nordin har ett gemensamt intresse för äldre ting och det har resulterat i en retrobutik med varierat innehåll.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Retrobutik samlar tingen många minns

BJÖRSJÖ/AVESTA Efter väg 733 mellan Stusshyttan och Yttersbenning visar en skylt vägen till Retrobutiken i Björsjö. Butiken är inredd i en tidigare ladugård som Annette Brantemar Nordin och Per Olov Nordin fyllt med många vackra ting och föremål. – Vi bodde tidigare i Sörmland där vi hade en retrobutik i fem år. När vi tog pension flyttade vi hit och hyrde det här huset av min svåger och för 2,5 år sedan öppnade vi butiken, säger Per Olov Nordin som är uppväxt i Bäsinge.

En kaffekopp med somrigt motiv.
Små burkar till förvaring eller prydnad.
Retrobutiken ligger vid vägs ände och det är svårt att föreställa sig vad som döljer sig bakom dörren till den tidigare ladugården. Det är en positiv överraskning och lokalen är ett under av ordning. Allt är prydligt uppställt på hyllor i långa rader och de flesta föremål har försetts med information om årtal och eventuell tillverkare.
– Folk vill gärna ha reda på ursprung och därför märker jag ut det som går och vi köper bara in det som är helt och rent, säger Annette Brantemar Nordin.
– Det är framför allt hustrun som hade retrobutiken som jobb tidigare, men under åren har hon fått med mig och intresset för gamla saker har vi gemensamt, säger Per Olov Nordin.
Det har bidragit till att de har samlat på sig allt från glas och porslin till termosar och plåtburkar från förr. En hel del packades också ned från butiken i Sörmland och följde med i flytten till Björsjö.
– Vi åker runt och letar på loppisar och second hand-butiker och det blir turer till bland annat Falun, Gävle, Borlänge och Västerås, säger Annette och fortsätter:
– Men vi säljer inga möbler, det skulle ta för stor plats.

Med tanke på att retrobutiken ligger ute på landet är frågan om kunderna hittar hit?
– Jadå, det kommer folk från när och fjärran. Förra sommaren hade vi jättemycket besökare och det märks att det är fler än vi som gillar gamla prylar, säger Per Olov.
– Vi har öppet året om, sommar som vinter från fredag till söndag, säger Annette och tillägger att de öppnar klockan 12.00 och har öppet till klockan 16.00.
För många besökare har föremålen stor igenkänningsfaktor och Per Olov och Annette brukar få höra kommentarer som “en sådan hade min farmor” eller “den här känner jag igen från mitt föräldrahem”.
På frågan om folk vet vad de söker eller om de bara kollar in utbudet rent allmänt blir svaret:
– En del är väldigt målinriktade och engagerade medan andra bara vill titta runt och se vad vi har, säger Annette.
Att kolla in alla föremål tar tid men det är också roligt att, precis som många andra besökare, upptäcka kaffekoppar, serveringsfat, tillbringare med mera som väcker minnen från förr. Här finns porslin från flera kända tillverkare som exempelvis Gustavsberg, Uppsala-Ekeby och Gävle porslinsfabrik. Keramik från bland annat Tyskland, vackra ljusstakar men även udda och roliga prydnadsföremål som exempelvis en porslinskrabba.
– Tidigare hade den sällskap av en hummer också men den såldes direkt, säger Annette.

Finns det något som är extra populärt?
– Det är väldigt blandat men kålbladssaker har blivit poppis och många yngre som kommer hit kollar in osttillbehören. Vi har ju flera olika ostkupor och tillbehör som exempelvis osthållare, säger Annette.
Själv gillar hon det mesta men känner lite extra för glas och kristall och att ge tingen ny användning.
– Det mesta har en funktion och jag tycker egentligen att allt är vackert, säger Annette.

Facebook

ANNONS

ANNONS