ANNONS

Deltagartak vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar slopas från och med den 29 september, meddelar regeringen och Folkhälsomyndigheten. Beslutet välkomnas av idrottsrörelsen.
Foto: Sonny Jonasson/Arkiv

Restriktioner avvecklas: “Ger hela idrottsrörelsen energi”

FALUN/DALARNA. Deltagartak vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort från den 29 september. Något som gläder inte minst idrottsrörelsen.

Deltagartak vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar slopas alltså per den 29 september.
Därtill försvinner krav på avstånd mellan sittplatser och mellan sällskap, meddelar regeringen och Folkhälsomyndigheten.
Också fortsättningsvis uppmanas dock alla att vaccinera sig för att undvika att smittan åter ska tillta.

– Det känns mycket positivt att ytterligare restriktioner nu avskaffas och jag ser fram emot en höst, vinter och vår med idrotten i full aktivitet och inför fulla läktare.
– Vi har både prövats hårt och lärt oss mycket under pandemin och jag hoppas nu att vi tar ansvar, är rädda om varandra och hjälps åt även fortsatt, inte minst genom att vaccinera oss, säger Björn Eriksson som är ordförande i Riksidrottsförbundet.

Kultur-, demokrati- och idrottsminister Amanda Lind, socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson kungjorde i dag vid en presskonferens att steg 4 i avvecklingen av restriktioner är nära förestående och ska gälla från och med den 29 september.
Således om cirka tre veckor.
För idrottsföreningar och förbund innebär det att maxtak för publik och för antal deltagare vid motionslopp och liknande tas bort. Dessutom tas krav på avstånd mellan sittplatser och mellan sällskap bort.

Regeringen remitterar även ett förslag om att ge möjlighet för vaccinbevis för evenemang med fler än 15 000 åskådare vid behov.

– Det är fullt förståeligt att det funnits en frustration över att inte kunna ta in mer publik, en önskan att få återgå till en mer normal idrott, kunna arrangera lopp och ett behov av större intäkter för idrottsföreningarna.
– Att Folkhälsomyndigheten som experter på smittskydd tillsammans med regeringen nu gett oss detta positiva besked att det nu är möjligt att öppna upp ger hela idrottsrörelsen energi, framhåller Björn Eriksson i ett pressmeddelande från Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.

Facebook

ANNONS

ANNONS