ANNONS

Under 18 dygn tågluffade dessa nio personer i Europa, där de bland annat upplevde 40-gradig värme i Paris, en tågtur i öppen tågvagn över Alperna och ett bombhot mot järnvägsstationen i Flensburg. Familjen Lindberg/Larsson/Dahlqvist består av Erik Larsson och Linda Lindberg med barnen Gustav och Elin, Maria och Roger Dahlqvist med barnen Tilda och Markus och så mamma/mormor/farmor Ewa Lindberg som firade sin 60-årsdag vid Eiffeltornet. I Frankrike anslöt även Lars, Emelie och Mila Lindberg och deltog i firandet.
Foto: Privat

Resan genom Europa gick som på räls

DALARNA Familjen Lindberg/Larsson/Dahlqvist från Gagnefs kommun hade en minnesvärd tågluff genom Europa. Paris välkomnade med 40-gradig värme och i Flensburg bombhotades järnvägsstationen.

Redan förra året var Linda Lindberg, uppvuxen i Djurmo, och sambon Erik Larsson, uppvuxen i Djurås, på tågsemester i Europa tillsammans med barnen Gustav och Elin. I år hade familjen, som är bosatta i Knivsta, sällskap av Lindas syster Maria Dahlqvist med maken Roger och barnen Tilda och Markus, från Bäsna. Anledningen till resan var att Lindas och Marias mamma, Ewa Lindberg som är bosatt i Djurmo, fyllde 60 år.
– Vi gjorde en resa när mamma fyllde 50 och nu när det var dags igen så föreslog vi en tågluff i stället för att åka på en all-inclusive-resa till Kanarieöarna, berättar Linda Lindberg.

I princip allt, både tågresor och hotellövernattningar, bokades hemifrån innan det bar av. Den 14 juli inleddes resan med den första etappen, en nätt 13-timmarsresa mellan Knivsta och Hamburg i Tyskland.
– Det gick hur bra som helst att resa med barnen. De frågade inte en enda gång om vi var framme snart, berättar Erik Larsson.
– När vi åker bil från Knivsta “hem” till Djurås och Djurmo så kan de fråga det redan när vi är i Uppsala, tillägger Linda Lindberg.


Bilden ovan: På tågresan över Alperna bjöds passagerarna på en magnifik utsikt genom fönstret.

Från Tyskland gick färden sedan vidare genom Schweiz, Italien och Frankrike, där sällskapet stannade i Antibes på franska Rivieran.
– Vi hyrde ett hus med pool och här stannade vi i sex nätter, säger Linda Lindberg.

Tågresan genom Alperna blev minnesvärd.
– Vi åkte med ett tåg som hade ett par öppna vagnar, alltså utan tak. Det blev lite kallt när vi passerade en glaciär, men det var väldigt häftigt, säger Linda Lindberg.
– Den tågresan var höjdpunkten med hela resan, tillsammans med att åka de franska snabbtågen. De gick i 300 kilometer i timmen men det kändes inte alls att det gick så fort, säger Erik Larsson.

Samtidigt som sällskapet tågade vidare mot Paris kom rapporter om att den franska huvudstaden var på väg att få rekordvärme med temperaturer på över 40 grader.
– Även om vi hade läst om hettan så var vi inte helt förberedda på att det skulle vara så varmt. Det var som en käftsmäll att gå av tåget. Lyckligtvis blev inte barnen lika påverkade av värmen som vi vuxna, säger Linda Lindberg.
– Som tur var så anlände vi först på eftermiddagen då det bärjade bli svalare. Och senare sjönk temperaturen till 30 grader, säger Erik Larsson.

Väl i Frankrike anslöt Lindas och Marias lillebror Lars Lindberg med frun Emelie och dottern Mila.
– De kunde inte följa med och tågluffa utan flög i stället ner för att vara med och fira mamma, berättar Linda Lindberg.

Ewas 60-årsdag firades vid Eiffeltornet, med både picknick och ett besök upp i tornet. Sedan påbörjades resan norrut och hemåt.
– Resan mellan Tyskland och Danmark blev stökig med ett inställt tåg på grund av en nedriven elledning. Fram till dess hade allt flutit på jättebra med endast någon liten försening, säger Erik Larsson.

Efter att ha krånglat sig vidare till Flensburg så möttes de av ett bombhot mot järnvägsstationen som måste utrymmas.
– Man blev lite halvless, minst sagt. Då var vi redan flera timmar försenade. Till slut lyckades vi hyra en minibuss och körde till Kolding i Danmark. Detta blev den stökigaste etappen på hela resan, när vi var på väg hemåt, säger Erik Larsson.

Att tågsemestra har blivit populärt den senaste tiden.
– Det finns en Facebookgrupp som heter just “Tågsemester” och den har exploderat, från ett par tusen medlemmar till över 100 000 medlemmar. Där finns det mycket tips och råd, säger Linda Lindberg.
Linda och Erik vill gärna göra en ny tågsemester i Europa nästa år.
– Jag skulle gärna vilja åka mer österut nästa gång, säger Erik.

Tågluffarnas tips inför tågsemestern med barnen:
* Ha hellre fler långa stopp än många korta stopp, så att ni hinner “landa” på orten. Gärna minst två nätter på varje ställe.
* Om ni ska åka nattåg, se till att boka tågen i god tid.
* Packa helst i ryggsäckar för att ha händerna fria för att exempelvis hålla barnen i handen.
* Boka gärna hotell i förväg. Det kan bli svårt att hitta rum om man bara dyker upp, speciellt om man är ett stort sällskap.
* Ha med saker som barnen kan sysselsätta sig med på tåget, till exempel sällskapsspel, kortlekar, paddor.
* Se till att hitta på något barnvänligt på stoppen och ha lite luft i programmet för att kunna stanna upp med barnen.

Publicerad i Annonsbladet vecka 34 2019. 

Facebook

ANNONS

ANNONS