ANNONS

Rekordår för HVDC trots pandemin

LUDVIKA. Hitachi ABB-partnern NKT i Karlskrona har reda i år vunnit kabelkontrakt inom högspänd likström värderade till över 22 miljarder kronor trots pandemin.
HVDC-branschen går mot ett nytt rekordår trots pandemin.Foto Veronica Rigtorp
Fjolåret avslutades för ABB i Ludvika med en rekordorder inom högspänd likström, HVDC, till Doggers Bankar tillsammans med ABB:s tidigare kabelfabrik i och partnern NKT i Karlskrona som kabelleverantör. NKT har redan i år vunnit HVDC-kabelkontrakt värderade till över 22 miljarder kronor trots pandemin.
Fjolåret avslutades för ABB i Ludvika med en rekordorder inom högspänd likström, HVDC, till Doggers Bankar tillsammans med ABB:s tidigare kabelfabrik i och partnern NKT i Karlskrona som kabelleverantör.
Allt talar för att 2020 blir ett nytt rekordår för HVDC. Det visar rekordorderingången för NKT:s kabelfabrik. ABB sålde fabriken för åtta miljarder 2016 och som de senaste åren omsatt runt fem miljarder kronor.
ABB Power Grids inledde året med att ta order inom UHVDC i Kina, där ABB ska leverera HVDC-omriktartransformatorer och högspänningsutrustning för tre 800 kilovolts/8000 megawatts överföringslänkar för ultrahögspänd likström (UHVDC), ägda av State Grid Corporation of China.
Vid halvårsskiftet så blev japanska Hitachi huvudägare och Hitachi ABB Power Grids bildades.
Första HVDC-projektet för Hitachi blev en teknisk framgång då Ludvika visade sig vara den enda tillverkare som kan bygga ett multiterminalsystem som koppla samman Caithness-Moraylänken med dubbla 260 kilometer långa kablar ut till Shetland. ABB har inte offentliggjort något ordervärde men NKT:s kabeldel är värderad till 235 miljoner euro, 2,4 miljarder.
Det blev ABB:s ärkerival Siemens som tog hem den tyska vindkraftsanslutningen Borwin5 men NKT skördade ytterligare en framgång värd 2,6 miljarder.Tidigare i år har NKT tilldelats HVDC-kabel i Grekland, Attica-Crete interconnector, värderade till 1,2 miljarder kronor, tyvärr också med Siemens som leverantör av HVDC-stationerna.
Men Hitachi i Ludvika har mycket att hoppas på för NKT har vunnit sin största order hittills på över 11 miljarder kronor av TenneT och TransnetBW. Kontraktet omfattar leverans och installation av 525 kilovolts landkabel för HVDC tyska SuedLink-korridoren med en ruttlängd på cirka 750 kilometer. Kraftlänken ska överföra 2000 megawatt.
Kontraktet kom efter en tidigare framgång med den första landkabeln i Tyskland, SuedOstLink, som värderades till cirka 5,4 miljarder kronor till den tyska transmissionssystemoperatören 50Hertz. Till projektet ska NKT leverera till en sträcka på 275 kilometer.
Därmed hägrar kommande stororder för Hitachi ABB Power Grids i Ludvika och till Doggers Bankar finns ju en option på en tredje länk tillsammans med partnerna NKT och Aibel.
NKT har också en kabelfabrik i Falun.
bo.joffer@lokalti.se
Publicerat i Annonsbladet Dalarna, Ludvika 12/9-2020
Facebook

ANNONS

ANNONS