ANNONS

“Tidsbokning är det enklaste sättet att garantera att de som tar sig till provtagningsstationerna har ett kit att hämta ut”, säger smittskyddsläkaren Helena Ernlund om de nu presenterade nya rutinerna för covidtest i länet.
Foto: Sonny Jonasson

Regionen meddelar nya riktlinjer – och nya rutiner för provtagning

DALARNA. Till följd av begränsad nationell analyskapacitet har Folkhälsomyndigheten nu publicerat uppdaterade rekommendationer för testning av covid-19. Härav ändrar Region Dalarna riktlinjerna kring provtagning, och inför tidsbokning för uthämtning av provtagningskit. Detta träder i kraft från och med tisdag den 18 januari. meddelar regionen i sitt senaste pressmeddelande.

Från och med vecka 3 rekommenderas nedanstående testning.
Vid symptom:
▪ Alla med symtom på covid-19 (barn från och med förskoleklass), både allmänhet och vård- och omsorgspersonal

Utan symptom:
▪ Personal inom vård- och omsorg vid smittspårning

De som inte längre rekommenderas testning är:
▪ Allmänhet vid smittspårning, till exempel symtomfria nära kontakter och symptomfria hushållskontakter (undantaget de som uppmanas att testa sig av smittspårare). Hushållskontakter ska stanna hemma i en vecka utan att testa sig. Vid nära kontakt behövs inte provtagning; Regionen uppmanar befolkningen att vara uppmärksamma på symptom.

Helena Ernlund, smittskyddsläkare i Region Dalarna, förklarar nuläget.
– Det kan bli svårare än tidigare att få en snabb tid för provtagning och svarstiderna kan vara längre än vanligt. Vid symptom ska man stanna hemma.
Hon utvecklar:
– Om man mår bättre sedan minst två dygn kan man återgå till skola och arbete efter en vecka, även om man inte har hunnit ta prov. Har det gått en vecka är man smittfri, och ska inte ta ett prov för att se att det är negativt. Ett prov kan vara positivt i ett par månader trots att man är smittfri.

­Region Dalarna inför alltså också tidsbokning för upphämtning av provtagningskit.
Detta gäller från och med tisdag den 18 januari.
– Vi har blivit tvungna att införa en prioriteringsordning för att reglera antalet egenprovtagningar som tas i länet. Region Dalarna har en bestämd daglig kvot som får skickas in till analys, därmed måste vi begränsa antalet provtagningskit vi delar ut, redogör Helena Ernlund.
– Tidsbokning är det enklaste sättet att garantera att de som tar sig till provtagningsstationerna har ett kit att hämta ut.

Tid för upphämtning av provtagningskit bokas via 1177.se.
Den som bokat får sedan ta sig till provtagningsstationen som testet bokats vid. Där hämtas kit för egenprovtagning.
– Det enda som förändras är att man får boka provtagningskittet i förväg. I övrigt kommer förfarandet att se ut som tidigare. Man följer instruktionerna som finns i kittet, registrerar själv sitt prov på 1177 och lämnar in det vid provtagningsstationen när provtagningen är utförd, avrundar Helena Ernlund.

På grund av den stora belastningen på laboratorierna går det i nuläget inte att garantera de utlovade väntetiderna för provsvar, kungör Region Dalarna.

Facebook

ANNONS

ANNONS