ANNONS

Nu kortas intervallet mellan vaccindos 2 och 3 från sex månader till fem, i syfte att höja vaccinationstakten i länet. ”I Dalarna har vi nu fler covidpositiva än vi någonsin haft”, säger smittskyddsläkaren Helena Ernlund.
Foto: Sonny Jonasson/Arkiv

Region Dalarna kortar väntan mellan dos 2 och 3

DALARNA. Region Dalarna kortar dosintervallet för vaccination mot covid 19. Därav krävs nu bara 5 månaders väntan mellan dos 2 och 3. Vilket resulterar i att majoriteten av länets invånare nu kan säkra en påfyllnadsdos.

Från och med i dag, den 12 januari, kan alltså samtliga i länet som är 18 år fyllda vaccinera sig med dos 3 om det gått minst fem månader sedan dos 2.
Härav kan således de som fått sin andra dos innan den 12 augusti 2021 boka tid för dos tre.
Denna tid kan bokas i förväg – det är inte nödvändigt att vänta fem månader från dos 2 innan dos 3 kan bokas. Enda kravet är att själva vaccinationstillfället för dos 3 sker fem månader efter dos 2.

Olof Ehrs, vaccinationssamordnare inom Region Dalarna, kommenterar:
– Genom att minska dosintervallet från sex månader till fem öppnar vi upp för möjligheten att vaccinera den största delen av befolkningen inom kort.
– Det anser vi vara en nödvändig lösning i dagsläget. Vi har hittills varit bra på att vaccinera, men vi måste vaccinera fler så fort det bara går.
Han tillägger:
– Det finns gott om tider och vi står redo med doser och vaccinatörer. Så boka din vaccinationstid nu, framhåller Ehrs.

Beslutet att öka takten för vaccinationsarbetet sker till följd av den intensiva smittspridning som nu pågår nationellt.– I Dalarna har vi nu fler covidpositiva än vi någonsin haft, och den förväntade toppen av bekräftade fall är inte nådd än, redogör smittskyddsläkaren Helena Ernlund.
– I samband med ökningen av covid-19-fall har antalet patienter i behov av vård på grund av en pågående infektion ökat. Vaccination med dos 3 är nu det bästa alternativet vi har för att skydda oss själva och andra mot allvarlig covidinfektion, betonar hon i ett under onsdagseftermiddagen kommunicerat pressmeddelande från Region Dalarna.

Facebook

ANNONS

ANNONS