Reflex på mobilen – ett sätt att få tonåringar att synas i mörkret.
Foto: Nattsvart

Reflexsmart mobil vann innovationspris

SMEDJEBACKEN. Smedjebackenbördige Henrik Almqvist och hans företag Nattsvart får första pris i tävlingen ”Innovation på väg”. Priset får han för sin idé att göra ett mobilskal helt i reflex. – Det finns mobilskal i alla möjliga former och färger men jag har aldrig sett en i reflex, säger Henrik Almqvist.

Bland 57 tävlande kammade Henrik Almqvists uppfinning hem första pris i en tävling som arrangerats av Circle K.
– Smart, enkel, nyskapande och med ett tydligt hållbarhetstänk, såväl ur social som miljömässig hänsyn. Att produkten dessutom passar väldigt väl med vårt övriga utbud och att den bidrar till högre trafiksäkerhet är givetvis en stor bonus, säger Eva Kimborn Heivert, vd på Circle K.

Eva Kimborn Heivert, vd på Circle K. Foto: Pressbild

Idén till att göra ett mobilskal i reflex fick Henrik Almqvist i samband med att hans barn blev så stora att de började gå ute själva.
– Tonåringen tjafsade om att hon inte vill ha reflexer på sig och att det var töntigt. Det var då jag började tänka på mobiler eftersom de är något som ungdomar har med sig och tittar på även fast de går ute i mörkret. Om mobilskalet är i reflex så syns de. Det funkar visuellt, mobilen lyser mycket.

Henrik Almqvists fyndiga mobilskal kommer nu att börja säljas på Circle K:s bensinmackar landet runt.
– Det är jättekul, framför allt för att mitt bolag får uppmärksamhet. Det är superroligt. Det är en enkel innovation. Jag är inte förvånad men tänkte att idén var för enkel. Samtidigt är det konstigt att ingen har gjort det här tidigare. Tror det är för att marknaden styrs mycket från Asien och USA och där har reflexer inte samma innebörd som här.

Henrik Almqvist. Foto: Pressbild

Företaget Nattsvart driver Henrik Almqvist tillsammans med Axel Isberg och nu planerar de att sätta reflexer även på andra produkter som man kan ha med sig. Exempelvis på skosnören, Apple watch-armband och popsockets, som är en slags mobilhållare som gör att man får bättre grepp om mobilen.
– Jag har tagit fram ett produktprov på det. Många barn gillar att ha popsockets.

Med en mobil i reflexfodral syns man i mörkret. Foto: Nattsvart

Numera bor Henrik Almqvist i Stockholm, men han är född och uppvuxen i Sörbo utanför Söderbärke.
– Jag har hela släkten kvar i Smedjebacken, Söderbärke och Ludvika. Jag är inte där så ofta som jag skulle vilja nu när barnen blivit större och har sina egna aktiviteter, men de har sin farmor och farfar och kusiner där.

Henrik Almqvist
Ålder: 42 år.
Familj: Sambon Hanna och döttrarna Edith, 14 år och Lily, 12 år.
Gör: Arbetar heltid som creator director på en reklambyrå. Parallellt driver han sitt eget företag Nattsvart.
Utbildning: Designutbildning på Berghs School of Communication i Stockholm.
Intressen: Att spela datorspelet Counterstrike, spela golf, titta på fotboll

Facebook

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS