Iréne Westling, Britta Dalkvist, Margaretha Säterdal och Leif Nyström är några av medlemmarna i Södra Dalarnas Medeltidsförening som arrangerar Tuna Ting på Gammelgården.
Foto: Karin Diffner

Redo att ta Borlänge tillbaka till medeltiden

BORLÄNGE. Den som går på Tuna Ting får passa sig för att röka, dricka sumpvatten (kaffe) eller prata i mobiltelefon – för då kan man straffas på medeltida vis. – Men skulle vi plocka alla med mobil vid örat, så blev det fullt i stupstocken, säger Britta Dalkvist och skrattar.

Britta är en av ett tiotal medlemmar i Södra Dalarnas Medeltidsförening som står bakom årets upplaga av medeltidsmarknaden Tuna Ting.
Efter tre år på Rommehedslägret och två års uppehåll är marknaden nu tillbaka på Gammelgården.
– Det känns skönt. Det här är en mysig plats och nu har vi också fått mer utrymme, säger Margaretha Säterdal som är ordförande i föreningen.


Under marknaden vankas allehanda aktiviteter i medeltida stil. Gycklaren Arkadia uppträder, Jan Lekare spelar musik från den tiden och 35 knallar kommer att finnas på plats.
– Det är många hantverkare inom till exempel smide och smycken. Någon gör eget papper och en annan spånkorgar, berättar Leif Nyström.
Historiekullan Johanna Nybelius håller i en modevisning och berättar om medeltida mat. Dessutom kommer föreningen Dala Hird att visa medeltida stridskonst och lajv- och spelföreningen Epos deltar med improvisation.
Arrangörerna har särskilt tänkt på barnen som kan bli dubbade till riddare, måla egna sköldar eller pyssla på medeltidsvis.
– Det här är en spännande värld för många barn och en billig aktivitet eftersom vi inte tar inträde utan valfri grindslant, säger Iréne Westling.

Smeden Erik Kullander från Romme kommer att delta med sitt smide på Tuna Ting. Mamma Marianne hjälper till med försäljningen.

Hon är klädd i klänning, förkläde och hätta för att föreställa en piga eller mindre bemedlad kvinna.
– Och Leif, han är slav, konstaterar Margareta.
Hur gick du med på det?
– Jag gjorde det för husfridens skull, skojar Leif som är gift med Margareta och tillägger:
– Nej då, det är bara trevligt.
Nu hoppas arrangörerna att så många besökare som möjligt också väljer att klä sig i tidstypiska kläder för stämningens skull. Margareta skickar också med en uppmaning:
– Cykla eller gå gärna hit, för det kan bli ont om parkeringar.
Tuna Ting arrangeras den 8-10 juli.

Legoknekten Fjalar Henriksson från vikingatiden är bara en av alla spännande figurer besökarna kommer att kunna se på Tuna Ting den 8-10 juli.
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS