Om förutsättningar kopplade till pandemin tillåter, så står den 8-10 juli ett peppat gäng musikälskare tillika arrangörer redo att fyra av startskottet för Borlänges nya musikfestival Alive.
Foto: Dreamstime

Alive står redo att återta Borlänges plats på festivalkartan

BORLÄNGE/DALARNA Nu står det klart att Borlänge får en ny somrig musikfestival. Lokalt rotade och helhjärtat motiverade drivkrafter är redo.

Om pandemin bedarrat sker premiär redan 2021.
Uppsåtet andas genuin daladynamik och kärlek till musik.
Samt inte minst:
– Lite glädje mitt i alltihop. Borlänge ska ha en festival av rang, och vi har skapat ett koncept som går att lyfta över till 2022 om så skulle krävas, säger festivalgeneralen Patrik Ekman.

Flitens lampa har sedan länge lyst i hjärnkontor tillhörande en synnerligen initiativberikad arbetsgrupp.
Nu låter sig resultatet beskådas när ett gäng musikhungriga eldsjälar lyfter på locket till landets troligtvis färskaste fest – Alive Festival.

Ett namn förankrat i livemusikens krafter. Och i allt väsentligt en seriös ansats att återta Borlänges plats på festivalkartan.
– Vi bygger klokt och långsiktigt, men med stor entusiasm. Vi har siktet inställt på att köra nu i sommar, det är det vi arbetar utifrån, redogör Patrik Ekman, festivalchef som i symbios med en både rutinerad och rejält peppad arbetsgrupp nu äntligen kan presentera en lika frän som flexibel agenda.
Han utvecklar:
– Tillsammans med biljettföretaget Tickster har vi tagit fram en ny typ av biljett som är garanterat fullt återbetalningsbar i det fall festivalen inte går att genomföra 2021 på grund av pandemin. Konceptet kallas “Tryggt biljettköp” och gäller alla biljetter som släpps, understryker Patrik Ekman.

Således kan Alive erbjuda en helhet som likt en stor, tonsatt formation flyttar ett år framåt i tid om så skulle behövas. Men med samma plats och samma satsning ristad i planerna för Borlänges nya sommarfest. Nämnda plats är grönområdet intill Hagakyrkan. Datumen är satta till den 8, 9 och 10 juli 2021.
En maffig, förnuftigt regisserad tredagarsfestival, där arrangörerna är noga att betona värden som kontinuitet, glädje och ett människonära tilltal.
– Det stora praktiska ramverket, utskänkningstillstånd, toaletter, staket och dylika viktiga inslag är redan klart.
– Och det är mycket glädjande att kommunen är positivt inställd till att skapa en ny musikalisk höjdpunkt i Borlänge, framhåller Patrik Ekman, som via värmen i värmländska rötter och vilja att etablera ett långlivat arrangemang skapat en kreativ krutdurk med folk från orten som kan musikscenen.

Därtill har man tecknat samarbeten med Dalapop (festivalartister från länets framstående talangdepåer) och Humblebrag (strategi, marknad, grafisk profil).
Man fastslår den egna identiteten som stark och att man inte har minsta ambition att vara ett “Peace & Love 2”.
– Vi gör något nytt. Med nya drivkrafter och nya mål, understryker Patrik Ekman, och inflikar att gänget som i månader slitit med evenemangets grundbultar och koncept ännu inte tagit minsta krona i ersättning för utfört arbete.
Basen för att sjösätta Alive Festival är alltså till dags dato ideell. Vilket man också uppger vara av vikt när grindarna öppnat och det första känslorusiga ackordet fyller centrala Borlänges luftrum.
– Det måste finnas hjärta i något sådant här. Om det får vara med från början tror vi att man bygger en desto starkare festival även när allt börjar rulla. Det här är något vi vill göra just här, Borlänge ska ha en festival av rang.

Han fortsätter:
– Här finns en bevisad musikalisk genomslagskraft och stor festivalkänsla hos såväl Borlängebor som i övriga Dalarna. Vi både hoppas och tror att suget efter en festival är stort efter en tid av svårigheter och mycket begränsat kulturutbud, säger Patrik Ekman som även jobbar med populära Putte i Parken.

Artistuppbådet är enligt arrangörerna en gedigen historia där lokalt möter regionalt möter nationellt. Firade genrefavoriter i såväl pop som punk som elektroniskt och allt däremellan möter hyllade, nationella toppnamn. Ett samspel som man spår ska väcka hopp om sommar, sol och sång hos en utsvulten festivalaudiens.
– Totalt är det 30-40 band och artister över de tre festivaldagarna, säger Patrik Ekman.
– Vi har ett logiskt, långsiktigt tänk med oss in i det här. Vi väljer att vara positiva och optimistiska och hoppas på festival 2021. Alive är redo att hissa festivalflagg i Borlänge.

Fakta – Alive Festival
Var: Centrala Borlänge, grönområdet intill Hagakyrkan. Dimensionerat för 10 000 besökare per dag.
När: Den 8, 9 och 10 juli 2021.
Artister: 30-40 akter som presenteras i etapper fram till startdatum.
Biljetter: tickster.com. Konceptet “Tryggt biljettköp” gäller alla biljetter som släpps.
Tivoli: Festivalen kommer att erbjuda ett stort tivoli utanför festivalområdet, och där också en barnscen som är gratis för besökarna.
Patrik Ekman framhåller att man är väl medveten osäkerheten kring vad som får och inte får göras nästa sommar. “Vi vill tillsammans med branschen ta fram trygga och säkra festivaler, och även säkra biljettköp. Vi jobbar för, drömmer och har visioner om, en festivalsommar 2021”.
Ekman Event arrangerar festivalen Alive genom dotterbolaget Dala Live AB.
Övrig information hittas på: alivefestival.se.

Facebook
"Vindrutan är alltid större än backspegeln"
Mångmiljonbesparing på kollektivtrafiken

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS