ANNONS

Köerna ringlar långa när Sabaton Open Air slår upp portarna för en ny dag av festivalupplevelser. Arrangörerna intygar att det av publikresponsen att döma är en synnerligen efterlängtad comeback efter två års pandemipaus.
Foto: Sonny Jonasson

“Råder helt fantastisk atmosfär här uppe”

FALUN. Sabaton Open Air har rivstartat i medryckande trivseltempo. Publiktillströmningen beskrivs som god och stämningen tangerar toppnivåer. Festivalchefen Patrik Hedenström lämnar lägesrapport när festivaldag nummer tre nu brakar i gång. – Vi möts av känslan att många väntat på den här återkomsten. Det är otroligt betydelsefullt, framhåller han.

Hårdrockare och festivalkonnässörer från världens alla hörn bevistar nu Lugnet och kärt omhuldade musikfesten Sabaton Open Air.
Onsdagens premiärafton bjöd tonmässig tyngd och finess från finkalibrerade akter som exempelvis Introitus, Twilight Force och Methane. Festivalen understryker också det konstruktiva samarbetet med ständigt alerta musiknavet Dalapop.

Torsdagen uppbådade sedan bland annat maffiga gigs signerade storheter som Tiamat och Dark Tranquillity.
– Att ha Dark Tranquillity på besök är lite av en dröm för oss, och därför är det extra kul att det här enligt många kan ha varit en av deras bästa spelningar någonsin, berättar en lycklig festivalchef.

Därtill sattes skallar i gungning av prestationer tillhörande Tungsten, Cyhra, Deathstars och ett helt knippe ytterligare melodi- och mullersäkra konstellationer.
Dessutom signerades skivor och merchandise av Sabaton (även vid en separat och lika behjärtansvärd som känslostark session tillägnad sjuka barn och tävlingsvinnande juniorer).

Patrik Hedenström konstaterar harmoni i kombination med intensiva arbetsflöden.
– Allt rullar på enligt plan, vilket är skönt. Vi har å andra sidan haft två år på oss att planera det här, och då ska man väl också vara väl förberedd, skrattar han.

I dag (fredag) bågnar spelschemat av biffiga balunser i regi av gäng som Curse of Cain, Van Canto, Hammerfall, Raubtier och Beyond the Black.

Lördagen ståtar med namnkunniga genrebestar som Nestor, Amaranthe, Freedom Call och inte minst festivalens förgrundsfigurer Sabaton.
– Vi har bra respons på både spelningar och miljöerna på området. Det senare är väldigt glädjande, då detta är ett medvetet drag från oss.

Han utvecklar:
– Festivalbesökarna framhåller att det trots tusentals hårdrockare på plats är gott om utrymme och klokt upplagt.
– Vi är därtill en av ganska få aktörer att ha tillstånd för öppna alkoholmiljöer, att man får röra sig med en öl i handen över större yta än i själva öltältet. Och det här har fallit precis så väl ut som vi planerat. Nu råder mindre alkoholhets och såväl familjer som enskilda individer vittnar om en ännu trevligare och tryggare festivalupplevelse. En betydelsefull och väldigt positiv effekt som för oss känns viktig att betona.

Patrik Hedenström summerar nuläget i samma veva som bakgrundsfonden präglas av Curse of Cains dynamiska krevader:
– Stämningen är varm och glädjefylld och området kryllar av både nya nyfikna och lyckliga, återvändande besökare. Det råder en helt fantastisk atmosfär här uppe.

Patrik Hedenström, festivalchef för Sabaton Open Air. Foto: Sonny Jonasson/Arkiv
Facebook

ANNONS

ANNONS