ANNONS

Pumptrack-banan klar på Nibbleberget

HEDEMORA  Nu står pump-trackbanan klar vid Nibbleberget. Banan har byggts på initiativ av Vasaloppsklubben i Hedemora och därmed har de uppfyllt önskan från mountainbikeburna personer om just en sådan bana.

Banan är öppen för allmänheten och det går att köra på den med alla cyklar.
– Tanken är att du ska kunna ha en vanlig cykel, men det är alltid lättare med en som har en ganska låg ram. Det blir lättare om cykeln är anpassad, förklarar Elisabeth.
För att köra som proffsen krävs dock en speciell teknik.
– Du pumpar dig fram i stället för att trampa. Du lutar dig framåt och när du ska köra uppåt lutar du dig bak, förklarar Elisabeth Frenell som är sekreterare i Vasaloppsklubben.

Elisabeth, sekreterare i Vasaloppsklubben och Håkan Frenell, ordförande i Vasaloppsklubben, har engagerat sig för att det ska byggas cykelbanor på Nibbleberget i Hedemora. Nu är dessa klara. Foto: Sara Flodin

Den som åker i guppen ska alltså häva sig mot styret för att få fart och använda sig av tyngdlagen. Detta är en jobbig teknik där cyklisten måste arbeta med hela kroppen.
– Men du kan ju även trampa, inflikar Håkan.

Hilma Danielsson testade pumptrack-banan tillsammans med sin bror Elis och pappa Karl-Johan. Hon tyckte att det nästan var lika roligt som att rida.
– Då är det bra betyg, konstaterade hennes pappa.

Karl-Johan Danielsson testade pumptrack-banan tillsammans med barnen Hilma och Elis. Foto: Sara Flodin

Intill pump-trackbanan ligger en “flow-bana”, som även den är nygjord.
– Vi kallar det för en aktivitetsbana. Den åker du ner på och sedan får du träningen att cykla upp för att köra en till runda, uppmanar Elisabeth läsaren.

Bygget började i maj, när tjälen gick ur backen, och det sista gjordes för någon vecka. Dan Grufman och Lars Mattsson har varit projektledare för bygget. De är också medlemmar i Vasaloppsklubben.
– De var på mig för tre år sedan och tyckte att vi skulle göra en bana här, men det kostar mycket pengar, cirka hundra tusen, berättar ordföranden Håkan.

Pumptrack-banan är cirka 50 meter lång och doserad för att cyklas medsols på. Banan är byggd av över 35 lass jord och grus. Foto: Sara Flodin

Vasaloppsklubben har fått ekonomisk hjälp från Södra Dalarnas Sparbank samt ett trygghetspris från Dalarnas Försäkringsbolag och även Svenska Skidförbundet har bidragit så att klubben fått ihop beloppet som krävdes för att anlägga banan. Marken har kommunen gett klubben tillstånd att få använda. Dessutom har lokala företag hjälpt till på olika sätt. Förutom detta har ideella personer lagt ner många timmars arbetskraft.
– Det är säkert mellan 400 och 500 timmars ideellt arbete, påpekar Håkan.
Nu krävs att banan underhålls.
– Vi ska inte hitta på några fler projekt, för nu ska vi förvalta det här. Det är viktigt att banan håller och är hård, så grus måste fyllas på. Vi har fem projekt i klubben; vår klubbstuga på Nibbleberget, utegymmet som vi byggde för tre år sedan, pumptrack-banan, två mil stig och skidspårningar under vintern, klargör Håkan som hoppas få in yngre förmågor till klubben.
Redan nu går det att köra på banan, men den 1 oktober invigs banan med uppträdanden.

Elis Danielsson körde varv på varv på banan med sin balanscykel. Foto: Sara Flodin
Facebook

ANNONS

ANNONS