ANNONS

Deltagarna på prova på-dagen på brandstationen i Avesta fick bland annat prova att klippa upp en bil.
Foto: Södra Dalarnas Räddningstjänstförbund

Prova-på-dag hölls på brandstationen

AVESTA/HEDEMORA/NORBERG. Antalet prova på-dagar på brandstationen i Avesta fick minskas från två till en. Dessutom gjorde ett par sena avhopp att deltagarna bara blev tre stycken.

Första helgen i juni anordnade Södra Dalarnas Räddningstjänstförbund en prova på-dag på brandstationen i Avesta. Förbundet verkar i kommunerna Avesta, Hedemora, Fagersta och Norberg.
– Vi skulle köra på lördagen och söndagen men upptäckte att det krockade med bland annat Avestafestivalen, så vi kortade ner till en dag, berättar Joel Hellbe.

Även om intresset var stort på förhand så minskade även antalet deltagare, från sju till tre stycken.
– Vi fick ett par sena återbud, bland annat på grund av sjukdom. Men vi måste ju börja någonstans och det blev väldigt lyckat ändå. Vi fick väldigt bra feedback av deltagarna. Och när deltagarna och instruktörerna var lika många så blev det stort fokus på varje deltagare, säger Joel Hellbe.

Under dagen fick deltagarna bland annat göra fysiska tester och prova räddningstjänstens utrustning.
– De har provat utrustning för rökdykning och även provat vår höjdenhet. Sedan fick de testa att klippa i en bil. Deltagarna fick även känna på hur mycket man blir påverkad av värmen vid en övertändning. De fick ett smakprov på yrket, lite av det som man kan ställas inför som brandman, säger Joel Hellbe.

Fler liknande dagar ska hållas framöver.
– Vi vill ha minst en sådan här dag till i slutet av sommaren, inför höstens kurser för deltidsbrandmän. Det är viktigt att vi kan visa upp vad vi gör. Förhoppningsvis kan det här ge lite ringar på vattnet, hoppas Joel Hellbe.

Syftet med dagarna är att få fler brandmän till förbundet och dess medlemskommuner.
– Det är vad vi hoppas på, att vi sår ett frö och att det på sikt ger oss fler nya brandmän. Intresset var rätt stort. Det var många som hörde av sig på förhand och som anmälde sig, men sedan föll flera av dem bort. Vi hoppas att det passar bättre för dem nästa gång, säger Joel Hellbe.

Mer att läsa: Prova-på-dagar hos Räddningstjänsten.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 25 2019.

Facebook

ANNONS

ANNONS