ANNONS

Under Dalarnas matmässa skapade Jenny Bergsten Ljunglöf, från Enbacka skola, den bästa skolrätten. Nu hoppas Jenny att hon ska få möjlighet att laga rätten till skolans elever.
Foto: Sara Flodin

Prisad kock i köket på Enbacka skola i Säter

SÄTER. Jenny Bergsten Ljunglöf, som är kock på Enbacka skola, var med i laget som lagade den godaste skolrätten när kockar från Dalarnas offentliga kök tävlade mot varandra. Lokalt i:s reporter har gjort ett nedslag i hennes skolkök.

Jenny beskriver tävlingsdagen med tre ord:
– Nervöst, spännande och jätteroligt.
Tävlingen arrangerades i Rättviks Arena under Dalarnas matmässa. Fyra olika lag med tre personer i varje lag tävlade mot varandra.
– De hade byggt upp ett kök i mässhallen där vi fick laga mat inför publik under en och en halv timme.
– Det var kul att få se publikens respons. Jag hade turen att ha med två kollegor som hejaklack, vilket var jätteroligt.
Två lag tävlade mot varandra på förmiddagen och två lag på eftermiddagen. Jennys lag tävlade på förmiddagen, vilket hon tror kan ha varit en fördel.
– Då var nog juryn lite hungrigare, säger hon och skrattar.
Kända tv-kocken Paul Svensson ingick i juryn.
– Han gick runt och pratade med oss under tävlingen. Han var väldigt trevlig och sa att han såg att vårt lag hade roligt.
Jenny tycker att det mesta gick enligt planen, men tävlingens arrangör hade missat en viktig detalj.
– Vi hade bett om att få elvisp och matberedare, vilket de hade fixat, men de hade dock inte tänkt på att vi måste ha el till maskinerna, säger Jenny och skrattar åt minnet.
Alla rätter lagades från grunden.
– De hade lagt alla råvaror, som skulle användas under hela tävlingen, på ett bord och vi fick plocka det som vi behövde.
Jenny blev utvald att få representera Säters kommun tillsammans med Ulrika Larsson som jobbar på Storhaga förskola. Arrangören satte sedan ihop lagen. Endast en gång hann gänget laga måltiden innan tävlingsdagen.
– Vi träffades en eftermiddag i Avesta hos Katarina Widen Andersson i köket där hon jobbar. Sedan övade vi lite på hemmaplan.
Gruppen kunde luta sig tillbaka på den erfarenhet de har för att göra momenten i rätt ordning.
– Även i vardagen gör jag en plan i huvudet för hur jag ska lägga upp arbetet.

Under Dalarnas matmässa skapade Jenny Bergsten Ljunglöf den bästa skolrätten tillsammans med Desiré Magnusson från poolen i Falun och Katarina Widen Andersson från Fors skola i Avesta. Foto: Privat

Jenny förklarar att det föll sig naturligt vem som skulle göra vilket av arbetsmomenten.
– Vi var ett bra team, konstaterar Jenny.
En vanlig vardag i köket lagar Jenny frukost, lunch och mellanmål till barnen tillsammans med sina två kollegor. Många rätter gör de från grunden.
– Det är klart att det kan vara stressigt, men inte samma stress som på tävlingen.

Att laga mat är både Jennys hobby och arbete. En vanlig vardag lagar hon 300 portioner i skolköket. På fritiden bakar hon gärna. Foto: Sara Flodin

Under ”måltidens dag”, denna höst, lagade Jenny och hennes kollegor pannbiff med Gustafskorv och potatis samt gräddsås av närproducerade råvaror. Nu hoppas Jenny att hon ska få bjuda skolans elever på rätterna ur den vinnande menyn.
– Den är i det dyraste laget, men det går kanske att modifiera den något så vi kan bjuda på den. Omsorgen i Säter har fått receptet och de äldre ska bli bjudna på måltiden vid en finare middag.

Jenny har arbetat på Enbacka skola under detta år, men jobbat i olika kök inom kommunen sedan januari 2019.
Hon har varit på Stora Skedvi skola under två år och på förskolan Myran i Säter. Att låta barnen få vara med och hjälpa till vid matlagning är ett av Jennys tips till föräldrar för att få barnen att äta.
– Om de får vara med och skära grönsakerna så kommer de testa.
Jenny tycker att det är roligt att få uppskattning och att hon fick chans att vara med i tävlingen, men att vara med i någon matlagningstävling på tv är inte aktuellt för hennes del.
– Jag är inte är någon tävlingsmänniska så det här var väldigt olikt mig, men det är roligt att veta att det jag gör är bra.

Vinnarmenyn:
Kanelfläsk med rotfruktskaka, äppelmustsky samt äppel- och lingonsallad.
Lingonkaka med kola samt crème fraiche

Den vinnande efterrätten var lingonkaka med kola samt crème fraiche. Foto: Privat

Fakta om Jenny Bergsten Ljunglöf
Ålder: 43 år
Familj: Fru och tre barn.
Intresse: Baka och laga mat.
Utbildning: Hushagsgymnasiet i Borlänge
Läser just nu: Richard Tellströms bok “Hunger och törst”.
Favoriträtt: Fläsk med potatis och löksås.

Huvudrätten bestod av kanelfläsk med rotfruktskaka, äppelmustsky samt äppel- och lingonsallad. Foto: Privat

I juryn ingick förutom Paul Svensson även Görgen Tidén, två elever från Rättviksskolan, en pensionär, en kock från Rättvikskommun och en enhetschef från Borlänges kostenhet.

 

Facebook

Populärt på webben

ANNONS