ANNONS

“Mycket sitter också i muskelminnet, och till skillnad mot många andra idrotter där man har en massa utrustning så har man i dart bara sig själv att utgå ifrån och lita på”, anför Jennie Norberg rörande dartens materialmässigt tämligen spartanska karaktär.
Foto: Sonny Jonasson

Pricksäker klubb med framtiden i sikte

FALUN I dartens värld är koncentration en dygd. Stort kunnande siktas i små detaljer. Precisa rörelser plockar poäng i en idrott där prick ingenting handlar om tur.

32 medlemmar, varav 16 aktiva med tävlingslicens. Fem damer som spelar i Riksserien samt herrlag i densamma.
– Vi har väldigt många damer i klubben, vilket är kul. Och Slaggpilen som klubb såg dagens ljus den 19 juli 2012, för att vara exakt, skrattar Jennie Norberg.
– Klubblokalen är skapad av oss själva, och efter nuvarande pyssel och utbyggnad kommer vi utöka från att ha 4 dartbanor till 7 stycken, utvecklar hon.

Jennie Norbergs egen start inom dart stansas i ett pilintresse från pappans sida, och eskalerade när hon för 21 år sedan mötte sambon Conny som också han hyser förkärlek till numrerad tavla som mål och mening i familjär förening.
– Jag tror att det är därför så många kastar dart, det är så mycket uppskattning, bra stämning och i våra led hög grad ärlighet som präglar själva sporten. Man är helt enkelt som en stor familj, konstaterar hon.

Slaggpilens dartkrigare lirar förutom Riksserien också i Bergslagsseriens division 1 och 2, och för Jennie och sambon har passionen för pilkastning medfört att man via sporten i sig skaffat polare över i princip hela landet.
– Det är även ett så stort åldersspann inom darten, vilket gör att bredden är imponerande. Slaggpilen har medlemmar i åldrarna 19-74 år, säger Jennie Norberg.
Och tillägger:
– Man ser ett uppsving och lite mer livskraft inom dartrörelsen nu än bitvis tidigare, och i Bergslagsserien har vi också samarbete med klubbar från distriktet Hälsingland.

I precisionsbaserade tävlingsmoment som i synnerhet tangerar dartens fokuserade natur, är ett gott öga och förmåga att kombinera lugn med laddad insats att eftersträva.
Här går teknik före tokstyrka, finess före flåbuse, koncentration före krutdurk.
– Det är absolut en psykologiskt utmanande sport. Det finns många faktorer som påverkar, exempelvis ljudvolym och belysning, förklarar Jennie Norberg.
– Mycket sitter också i muskelminnet, och till skillnad mot många andra idrotter där man har en massa utrustning så har man i dart bara sig själv att utgå ifrån och lita på.

Vilka pilar tillhör favoriterna?
– Jag har säkert 10-12 olika uppsättningar med mängder av flights och pinnar som tillbehör.
– Brukar testa nya varianter några veckor, men återgår ganska snart till dem jag haft i 12-13 år. De är abnormt tunga, 28 gram, men för min teknik funkar de bäst. Med lättare pilar blir jag tröttare, och det gäller att hushålla med krafterna då vi under tävlingar ibland kastar pil i tolv timmar.

Publicerad i Annonsbladet (Falun) vecka 06 2019.

Facebook

ANNONS

ANNONS